p

Το δάσος της Φολόης, η Δίβρη, η Ανδρίτσαινα,το Αντρώνι, η Αγία Αννα,του Λάλα, το Γούμερο ,η Φιγαλεία, η Πηνεία, η Μίνθη και ο Ερύμανθος δεν είναι απλοί τουριστικοί προορισμοί..... Είναι μικρές πατρίδες!!!Η ορεινή Ηλεία είναι μια από τις περιοχές που ο τουρισμός δεν έχει αλλοιώσει. Η ζωή συνεχίζεται σε ορισμένες περιοχές της όπως πριν από 50 χρόνια

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Χρηματοδότηση για αντιπλημμυρικά έργα ζητά η Νομαρχεία Ηλείας

ΘΕΜΑΧρηματοδότηση για αντιπλημμυρικά έργα –οριοθετήσεις ποταμών και βασικών
               χειμάρρων Ν. Ηλείας ζητά με επιστολή της η ΝΟΜ/ΚΗ ΑΥΤ/ΣΗ ΗΛΕΙΑΣ απο το κ. ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΟΣ
Κύριε Γενικέ, 
Όπως  γνωρίζετε μετά τις πυρκαγιές  του 2007 και για την αντιμετώπιση του κινδύνου πλημμυρών έγινε χρηματοδότηση ποσού 5.000.000 € περίπου ,με το οποίο εκτελέστηκαν (22) αντιπλημμυρικά έργα.
Με τη χρηματοδότηση αυτή έγινε σημαντικό  αντιπλημμυρικό έργο σε όλους τους βασικούς χειμάρρους και ποταμούς του Ν. Ηλείας και αποφεύχθηκε ο κίνδυνος πλημμυρών και καταστροφών υποδομών και καλλιεργειών.
Παρά  το σημαντικό έργο που έγινε, υπάρχει σημαντική ανάγκη για συνέχιση και επέκταση του αντιπλημμυρικού έργου δεδομένου ότι ο Νομός Ηλείας έχει μεγάλη έκταση, πλούσιο υδρογραφικό δίκτυο , μεγάλους ποταμούς όπως ο Αλφειός ,ο Πηνειός ,ο Ερύμανθος και πλήθος άλλων μικρότερων ποταμών καθώς και χειμάρρων με σημαντικές πλημμυρικές παροχές, με κίνδυνο πλημμυρών ιδιαίτερα  στις πεδινές καλλιεργούμενες εκτάσεις του Νομού. 
 Εκτός του καθαρισμού υπάρχει ανάγκη κατασκευής προστατευτικών έργων (συρματοκιβώτια, αναβαθμοί ,διευθετήσεις ).
Οι καθαρισμοί και τα έργα προστασίας αφορούν στους  ποταμούς Πηνειακού Λάδωνα, Κλαδέου (που διέρχεται από τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας) ,Ενιπέα και Βέργα και στους  χειμάρρους  Σοχιάς, Γκουρλέσα , Λατίφη, Μαργαρίτη, Ιάρδανου, Ακίδα, Κάμενας, Θολού , «Σβάρνα» Αμαλιάδος, «Καντρέβας» Κουρτεσίου, «Ρούσκουλα» Ν. Μανωλάδος, Βουπρασίου και Λάρισου και σε ρέματα των οικισμών Εφύρας, Βουλιαγμένης, Ροδιάς και Άγιου Δημήτριου συνολικού μήκους 35,00 χιλιομέτρων περίπου. Τα έργα προστασίας (κυρίως συρματοκιβώτια) αφορά μήκος 3.000μ περίπου.
Ο συνολικός  προϋπολογισμός για τις παραπάνω εργασίες ανέρχεται στο ποσό των 2.500.000 €.
Επίσης  υπάρχει ανάγκη να προχωρήσουμε στην οριοθέτηση των σημαντικών χειμάρρων  και ποταμών του Ν. Ηλείας βάσει  του Ν. 3010/2002 ,προκειμένου να σχεδιασθούν και υλοποιηθούν σωστά τα προστατευτικά έργα.
Η μελέτη οριοθέτησης αφορά υδρολογικές  –υδραυλικές μελέτες ,Τοπογραφικές εργασίες και περιβαλλοντικές μελέτες  σε μήκος 100 χιλιομέτρων περίπου με προεκτιμώμενη αμοιβή 4.000.000 ,00 €.
Κατόπιν αυτών το συνολικό αναγκαίο ποσό για  τις παραπάνω παρεμβάσεις και τις μελέτες που πρέπει να εκπονηθούν ανέρχεται στο ποσό των 6.500.000,00 €.
Θεωρούμε  ότι τα παραπάνω έργα είναι απολύτως αναγκαία και πρέπει να τύχουν πλήρους  χρηματοδότησης ,αφού, όπως καλά γνωρίζετε, ο Νομός Ηλείας υπέστη τις μεγαλύτερες καταστροφές από τις πυρκαγιές του 2007.

Δεν υπάρχουν σχόλια: