p

Το δάσος της Φολόης, η Δίβρη, η Ανδρίτσαινα,το Αντρώνι, η Αγία Αννα,του Λάλα, το Γούμερο ,η Φιγαλεία, η Πηνεία, η Μίνθη και ο Ερύμανθος δεν είναι απλοί τουριστικοί προορισμοί..... Είναι μικρές πατρίδες!!!Η ορεινή Ηλεία είναι μια από τις περιοχές που ο τουρισμός δεν έχει αλλοιώσει. Η ζωή συνεχίζεται σε ορισμένες περιοχές της όπως πριν από 50 χρόνια

Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

Ντοκιμαντέρ για τον Δήμο Λαμπείας.

Ντοκιμαντέρ για τον Δήμο Λαμπείας. Τρία πανέμορφα ιστορικά χωριά!
Διβρη, Ορεινή, (Μοστενίτσα), Αστράς.....

Η Λαμπεία ή Λάμπεια (Δίβρη) είναι ορεινό γραφικό χωριό της Ηλείας, παλιό κεφαλοχώρι της ευρύτερης περιοχής, κοντά στα όρια με το νομό Αρκαδίας. Σήμερα αποτελεί έδρα του ομώνυμου Δήμου και έχει 400 περίπου μόνιμους κατοίκους. Βρίσκεται στο μέσον περίπου τού οδικού άξονα "111" Τρίπολης - Πάτρας, (86 χιλ. από την Τρίπολη και 84 χιλ. από την Πάτρα). Στο χωριό φθάνει κανείς μετά από μια όμορφή ορεινή διαδρομή μέσα σε ένα διαρκώς εναλασσόμενο τοπίο: λειβάδια και βοσκότοποι, γυμνοί και επιβλητικοί ορεινοί όγκοι, μικρές λαγκαδιές, δάση, μικρά ποτάμια και πηγές, οικισμοί.
Χτισμένη αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 900μ., στις πλαγιές του Λάμπειου όρους (Δίβρη), η Λαμπεία γοητεύει με τα όμορφα πετρόκτιστα σπίτια της, την πλούσια βλάστηση, τα πολλά νερά της και την πανοραμική της θέα. Απέναντι από το χωριό είναι το όρος Αφροδίσιο, ενώ από κάτω κυλά ήρεμα τα νερά του ο ποταμός Ερύμανθος. Για τον ταξιδιώτη του οδικού άξονα Τρίπολης-Πάτρας αποτελεί αναμφίβολα ιδεώδη σταθμό ξεκούρασης και επαφής με τη φύση. Η τουλάχιστον, μια μικρή ανάπαυλα για ένα καφέ στα γραφικά καφενεία και για ρεμβασμό και χαλάρωση στο ορεινό βουκολικό τοπίο. Το χωριό απλώνεται σε επτά ξεχωριστές γειτονιές και τα σπίτια κατεβαίνουν μέχρι την καταπράσινη ρεματιά. Γύρω του υπάρχουν πολλές πηγές, που είναι ονομαστές για το πεντακάθαρο νερό τους. Τρεις από αυτές βρίσκονται πάνω στον επαρχιακό δρόμο. Ορεινά μονοπάτια οδηγούν από τη Λαμπεία στις κορυφές και τα δάση του Λάμπειου όρους, περιοχή που προσφέρεται για πεζοπορία και κυνήγι.
Με δροσερό κλίμα το καλοκαίρι και συχνά χιονισμένο το χειμώνα, το χωριό προσφέρεται για χειμερινό και θερινό τουρισμό και είναι πόλος έλξης πολλών επισκεπτών. Λειτουργεί ξενώνας και ταβέρνες, ένω υπάρχουν και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Λειτουργούν επίσης Δημοτικό Σχολείο και Γυμνάσιο.
Στην περιοχή υπήρχε κατά την αρχαιότητα η αρχαία κώμη Λαμπεία, της οποίας ελάχιστα λείψανα έχουν βρεθεί. Σε μικρή απόσταση βρίσκονται δύο αξιόλογα παλιά μοναστήρια, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει και η παλιά βυζαντική εκκλησία της Παναγίας, κτίσμα του 11ου αι. στην επάνω γειτονιά του χωριού.
Οι κάτοικοι ασχολούνται κύρια με την κτηνοτροφία και τις αγροτικές εργασίες. Παντού υπάρχουν κοπάδια αιγοπροβάτων, ενώ η περιοχή φημίζεται για τα καλά κρεατικά και τα τυροκομικά της προϊόντα, που μπορεί να προμηθευτεί κανείς στα καταστήματα του χωριού.

Η όμορφη Ορεινή είναι ιστορικό χωριό με μεγάλη παράδοση.
Η περιοχή ανήκε στην πόλη – κράτος της Αρχαίας Ψωφίδας. Αργότερα, οι Σλάβοι φαίνεται ότι έχτισαν κατά πρώτον το εκκλησάκι του Αι’ Γιάννη του Θεολόγου.
Η Φραγκοκρατία πλούτισε τη Μοστενίτσα με τα μνημεία του Αγίου Γεωργίου και των Αγίων Θεοδωρων. Η εκκλησια του Αγιου Γεωργίου κρυβει εξαιρετες αγιογραφιες που μαρτυρούν και την πολιτιστικη ανθιση του χωριου.


Σκηνοθεσία, Αλέξης Μπαρζός. Αφήγηση, Θωμαίς Παπαϊωάννου. Σενάριο, Θοδωρής Παναγούλης. Μοντάζ, Γιάννης Μπιλήρης.

2 σχόλια:

elena markopoulou είπε...

μπράβο, πολύ καλή δουλειά

andreas athanasopoulos είπε...

Αγαπητή ¨Ορεινή Ηλεία".
Εντελώς τυχαία αποκάλυψα την πολύ ενδιαφέρουσα Ιστοσελίδα σας (καθότι δεν τα πάω καλά με τα ηλεκτρονικά).
Θα μου επιτρέψετε (γιατί είδα ότι το επιθυμείτε) να κάνω ορισμένες διορθώσεις και λάθη που παρεισέφρυσαν στι κείμενο που συνοδέυει το Ντοκιμαντέρ του Δήμου Λαμπείας. Και τούτο γιατί κάποιες μικρές ή μεγάλες ανακρίβειες (εκ παραδρομής ή από αναμετάδοση) δαιωνίζονται σε άλλα ιστοτόπια και μειώνουν την αξιοπιστία τους.
Εντελώς σύντομα, παρακαλώ δεχτείτε τις παρακάτω διρθώσεις "ημαρτημένων", όπως γράφόταν στα παλιά βιβλία:
1. Οι μόνιμοι κάτοικοι της Δίβρης (το χειμώνα) είναι γύρω στους 500 σε όλες τις συνοικίες τους (και όχι 400)
2. Οι αποστάσεις από Πάτρα και Τρίπολη αντίστοιχα είναι 79 και 93 χλμ (και όχι 84 και 86)
3. Η Δίβρη εκτός από Δημοτικό και Γυμνάσιο έχει και Λύκειο
4. Η Δίβρη διαθέτει Ξενοδοχείο (50 κλινών), Ξενώνα και ενοικιαζόμενα δωμάτια
5. Πουθενά δεν αναφέρεται (ιστορία-μυθολογία-παράδοση) ότι υπήρχε κάποια κώμη Λαμπεία στους αρχαίους χρόνους. Το μόνο που έχει γραφτεί, ότι σε ένα σημείο της Δίβρης υπήρχε παλαιοαρκαδικός οικισμός (η περιοχή της- όπως και τα "ιερά Λάμπεια όρη"- υπήγετο στην Αζανία της Αρκαδίας)
6. Η Βυζαντινή εκκλησία, Μνημείο του 11-12ου αι., κατ, άλλους 13ου αι. (και για άλλους πρωτοχριστιανικός του 6ου αι.) δεν έχει μελετηθέι επαρκώς, είναι της Αγ. Τριάδας (και όχι της Παναγίας)
Όσον αφορά το χωριό Ορεινή: Το αναγραφόμενο (προφανώς το πήρατε από την αφήγηση του ντοκιμαντέρ, δεν είναι δικό σας το λάθος) ότι "η Φραγκοκρατία άφησε δύο ναούς τον ¨Αγιο Γεώργιο και τους Αγίου Θεοδώρους" ΄δεν είναι σωστό. Η Φραγκοκρατία δεν έχτιζε ναούς, του κατεδάφιζε!.., οι ορθόδοξοι ναοί, ο μεν ναός Αγ. Γεωργίου είναι βυζαντινός πιθανώς του 11-12ου αι., ο δε των Αγ. Θεοδώρων πολύ μεταγενέστερος (των Φράγκων 1200-1300) το πολύ 1-2 αιώνες από σήμερα.
Αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας. Ευχαριστώ για την ανοχή σας. Εύχομαι καλή δύναμη στο έργο σας.
Σωτήρης Σωτηρόπουλος
εκδότης του ιστορικού-λαογραφικού περιοδικού "ΔΙΒΡΗ"