p

Το δάσος της Φολόης, η Δίβρη, η Ανδρίτσαινα,το Αντρώνι, η Αγία Αννα,του Λάλα, το Γούμερο ,η Φιγαλεία, η Πηνεία, η Μίνθη και ο Ερύμανθος δεν είναι απλοί τουριστικοί προορισμοί..... Είναι μικρές πατρίδες!!!Η ορεινή Ηλεία είναι μια από τις περιοχές που ο τουρισμός δεν έχει αλλοιώσει. Η ζωή συνεχίζεται σε ορισμένες περιοχές της όπως πριν από 50 χρόνια

Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΦΥΡΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΑΟ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΙΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ

 Την ανησυχία του εκφράζει ο Νομάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας με  επιστολή του προς τον Υπουργό Τουρισμού και Πολιτισμού κ. Παύλο Γερουλάνο για την καθυστέρηση της δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης για την επαναφορά του Επικούριου Απόλλωνα στον Νομό Ηλείας και τη συνακόλουθη μεταφορά της ευθύνης του Ναού του Επικούριου Απόλλωνα στη Ζ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων.
      Ο Νομάρχης Ηλείας σε ένα αναλυτικό  εξασέλιδο υπόμνημα προς τον Υπουργό και με πάνω από 50 σελίδες συνημμένα έγγραφα, με αποφάσεις, Δελτία Τύπου, ψηφίσματα, δηλώσεις και δημοσιεύματα τύπου, περιγράφει με ατράνταχτα επιχειρήματα το δίκιο των Ηλείων και καλεί τον Υπουργό να προβεί σε άμεσες ενέργειες. 
      Στο έγγραφο του προς τον Υπουργό Τουρισμού και Πολιτισμού κ. Παύλο Γερουλάνο ο Νομάρχης Ηλείας Χ. Καφύρας :
  • Τονίζει την θέση που πήρε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Θεόδωρος Πάγκαλος, στην ομιλία του στη Βουλή στις 23-12-09 είχε δηλώσει ότι « ο ναός του Επικουρείου Απόλλωνα ανήκε στο Δήμο Φιγαλείας από αρχαιόθεν εδώ και χιλιάδες χρόνια»
  • Υπενθυμίζει ότι το θέμα της μετακίνησης του Ναού του Επικούριου Απόλλωνα από τον Δήμο Φιγαλείας του Νομού Ηλείας στη Μεσσηνία, ξεκίνησε από την απαράδεκτη απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της κυβέρνησης στο Α.Α.Π.. Αρ. Φύλλου: 437/10-09-09.
  • Υπογραμμίζει ότι και ο ίδιος ως Υπουργός Πολιτισμού, στις 21.01.2010 στην Βουλή είχε πει ότι «Το νομικό συμβούλιο του κράτους, σύμφωνα με γνωμοδότηση , αποφάνθηκε ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε, η διόρθωση σφάλματος της υπουργικής απόφασης του 1986, δεν ήταν νόμιμη (…) και καθορίζει και τα επόμενα βήματα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και επιμένει ότι πρέπει να αποστείλουμε στο Εθνικό Τυπογραφείο έγγραφο που θα ζητά να γίνει απάλειψη της διόρθωσης του σφάλματος της 10ης Σεπτεμβρίου 2009 και επαναφορά της υπουργικής απόφαση του 1986.»
  • Θυμίζει την θέση της πολιτικής εκπρόσωπου του ΠΑΣΟΚ για θέματα πολιτισμού κ. Μαρία Δαμανάκη προεκλογικά στις 18-09-09 που είχε δηλώσει «Ας αφήσει ο Υπουργός τον Επικούριο Απόλλωνα, λοιπόν, στη γαλήνη του και στον τόπο του».
  • Σημειώνει ότι μετά την τοποθέτηση στη Βουλή για την αποκατάσταση νομιμότητας, αναμέναμε και αναμένουμε ακόμα την δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, την απάλειψη της διόρθωσης του σφάλματος της 10ης Σεπτεμβρίου του 2009 και την επαναφορά της Υπουργικής απόφασης του 1986. Όμως αυτό, με βάση την μέχρι τώρα ενημέρωση μας, δεν έχει συντελεστεί.
  • Αντιτίθεται στη λογική του Πόντιου Πιλάτου με την οποία πάει να επιλυθεί ένα θέμα, που το έχει αποφασίσει η ίδια η ιστορία, οι νόμοι και οι υπάρχουσες αποφάσεις .
  • Επαναλαμβάνει τα  επιχειρήματα των Ηλείων για το ότι ανήκει ο Ναός του Επικούριου Απόλλωνα στην Ηλεία.
  • Μετά την αναμενόμενη διόρθωση του σφάλματος της 10ης Σεπτεμβρίου του 2009 είναι δεδομένο ότι για τον Ναό του Επικούριου Απόλλωνα θα έχει ευθύνη η Ζ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων με έδρα την Αρχαία Ολυμπία.
  • Εκφράζει την  διαφωνία του για τις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν ότι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο θα κληθεί να αποφασίσει εκ νέου για αυτό το θέμα, και σε ποια  Εφορεία Αρχαιοτήτων πρέπει να υπαχθεί, διότι ο Επικούριος Απόλλωνας βρίσκεται και ανήκει στην Ηλεία και πρέπει να μεταφερθεί στην ευθύνη της Ζ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων, διότι η μεταφορά του στην Εφορεία Αρχαιοτήτων στη Μεσσηνία συντελέστηκε μετά και λόγω αυτής της απόφασης, η οποία ακυρώθηκε από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και συνεπώς έχει πάψει να ισχύει.
  • Για τις προσπάθειες που γίνονται για να αλλάξει «έδρα» ο Ναός του Επικούριου Απόλλωνα, επισημαίνει :
    • Ο Ναός του Επικούριου Απόλλωνα ήταν πάντα εκεί, ανήκει στη Φιγάλεια Γη και η Φιγάλεια Γη ανήκει και είναι στην Ηλεία.
    • Θεωρείται παγκόσμια ιεροσυλία ο αποχωρισμός από τη Μητέρα πόλη (Φιγάλεια) του παιδιού Ναός (Επικούριος).
    • Ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το Μνημείο δεν περιορίζεται στα όρια ενός Νομού αλλά ανήκει σε όλη την Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.
    • Όλοι  εμείς οι Ηλείοι, οι Αρκάδες και οι Μεσσήνιοι αντί να ερίζουμε για το που ανήκει η κληρονομιά, θα πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για τη συνέχιση της αναστήλωσης του Ναού, τη δημιουργία Μουσείου και Αρχαιολογικού Πάρκου και να συγκροτήσουμε μέτωπο για την επιστροφή της Ζωοφόρου του Ναού.
  • Καλεί τέλος , ο Νομάρχης Ηλείας , τον  Υπουργό να παρέμβει , ώστε να επιλυθεί άμεσα :
    • Το θέμα της αποκατάστασης νομιμότητας και της δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
    • Η μεταφορά της ευθύνης του Ναού του Επικούριου Απόλλωνα στην Ζ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων.
    • Η δρομολόγηση πρωτοβουλιών και ενεργειών, οι οποίες να ενώνουν τους όμμορους Νομούς Ηλείας, Μεσσηνίας και Αρκαδίας και όχι να τους χωρίζουν.
    • Η ανάδειξη του Ναού και της ευρύτερης περιοχής των Βασσών της Φιγαλείας και του Λυκαίου Όρους.
    • Η διεκδίκηση της επιστροφής της Ζωοφόρου του Ναού.   

Δεν υπάρχουν σχόλια: