p

Το δάσος της Φολόης, η Δίβρη, η Ανδρίτσαινα,το Αντρώνι, η Αγία Αννα,του Λάλα, το Γούμερο ,η Φιγαλεία, η Πηνεία, η Μίνθη και ο Ερύμανθος δεν είναι απλοί τουριστικοί προορισμοί..... Είναι μικρές πατρίδες!!!Η ορεινή Ηλεία είναι μια από τις περιοχές που ο τουρισμός δεν έχει αλλοιώσει. Η ζωή συνεχίζεται σε ορισμένες περιοχές της όπως πριν από 50 χρόνια

Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Η ιστορική διαδρομή Ήλιδα - Ολυμπία


Με την εναπόθεση ενός κλαδιού ελιάς στο ναό της Ήρας στην Ολυμπία, από  όπου το Ολυμπιακό Φώς κάθε τέσσερα χρόνια αναδύεται για να μεταλαμπαδέψει το Ολυμπιακό ιδεώδες σε κάθε γωνιά του πλανήτη, οι εξήντα πεζοπόροι ολοκλήρωσαν την διήμερη συμβολική πορεία τους για την αναβίωση της ιστορικής διαδρομής Αρχαίας Ήλιδος Ολυμπίας.

Εκεί σε μία εκδήλωση που έγινε με πρωτοβουλία της προέδρου του Ομίλου Ηλείων για τον Πολιτισμό και την Ανάπτυξη «Πολιτεία Ήλιδος Ολυμπίας» κ Σοφίας Χίτζιου-- Κοντογιάννη, παρουσία της προϊσταμένης της Ζ Εφορίας Αρχαιοτήτων κ Γεωργίας Χατζή τιμήθηκαν οι πεζοπόροι για την προσπάθεια αυτή που είχε ως στόχο να ξαναδώσει ζωή σε μία διαδρομή που πριν από χιλιάδες χρόνια έκαναν αυτοί που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

 Μία πεζοπορία που τείνει να γίνει θεσμός, με διοργανωτή το Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης του δήμου Αμαλιάδας  και συγκεκριμένα το κ Γιάννη Λυκούση που πριν από τρία  χρόνια συνέλαβε την ιδέα και την υλοποίησε.

«Είμαστε όλοι πραγματικά συγκινημένοι αυτή την στιγμή. Δεν έχουμε λόγια να εκφράσουμε την ευτυχία μας που για Τρίτη συνεχόμενη χρονιά ενώσαμε τον ιερό χώρο της Αρχαίας Ήλιδας με τον ιερό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας. Πραγματικά νιώσαμε όλοι υπερήφανοι σαν Έλληνες, για την προσπάθεια μας, για την ιστορία μας, για αυτό που μπορούμε να κάνουμε, για αυτό που οι πρόγονοί έχουν δώσει σε εμάς  σαν κληρονομιά,
 ένα μονοπάτι το οποίο  περπατάμε από χθες το πρωί και σήμερα το μεσημέρι, απλά, λιτά όπως έτσι ορίζει η φιλοσοφία της αρχαίας Ελλάδος αφήσαμε απλά ένα κλαδάκι ελιάς στο ναό της Ήρας. Για εμάς είναι πολύ σημαντικό. Για εμάς είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Για εμάς είναι θέμα πίστης», τόνισε ο κ. Λυκούσης.

Τιμήθηκαν…

Οι πεζοπόροι έφθασαν στην Ολυμπία λίγο μετά τις 13:30 το μεσημέρι και κατευθύνθηκαν προς το Αρχαιολογικό Χώρο, στην είσοδο του οποίου τους υποδέχθηκε η προϊσταμένη της Ζ Εφορίας κ Γεωργία Χατζή και τους συνόδευσε μέχρι το ναό της Ήρας. Αμέσως μετά οι εξήντα πεζοπόροι κατευθύνθηκαν στο χώρο που βρίσκεται μπροστά από το μουσείο της Αρχ Ολυμπιας όπου εκεί ο σύλλογος «Πολιτεία Ήλιδος—Ολυμπία» είχε ετοιμάσει μία μικρή εκδήλωση για να τιμήσει τους ανθρώπους αυτούς.
 Η πρόεδρος κ Σοφία Χίτζιου-- Κοντογιάννη αφού ευχαρίστησε τους ανθρώπους αυτούς για την προσπάθεια που κάνουν να ξαναδώσουν ζωή σε μία ιστορική διαδρομή, τίμησε όλους όσους συμμετείχαν στην πεζοπορία στο πρόσωπο του κ Γιάννη Λυκούση με μία πλακέτα.

«Σας καλοσωρίζουμε στην ιερή γη της Ολυμπίας. Ο Όμιλος Ηλείων για τον Πολιτισμό και την Ανάπτυξη, Πολιτεία Ήλιδος Ολυμπίας, σας συγχαίρει για την πρωτοβουλία σας να περπατήσετε στην νοητή διαδρομή του αρχαίου μονοπατιού και να συμβάλλετε με τον τρόπο σας στην προσπάθεια που κάνουμε για την αναβίωσή του. Η κοινή μας προσπάθεια πιστεύουμε ότι θα συμβάλλει στην ανάπτυξη και στην προβολή του τόπου μας», τόνισε μεταξύ άλλων η κ Χίτζιου—Κοντογιάννη.

Η προϊσταμένη της Ζ Εφορίας κ Χατζή αναφέρθηκε στην σημαντικότητα της πρωτοβουλίας αυτής, ενώ στο τέλος το χορευτικό τμήμα Ανδραβίδας παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς.
α μέλη το συλλόγου είχαν φροντίσει για την ύπαρξε εδεσμάτων τα οποία προσφέρθηκαν στους πεζοπόρους.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κοντογιάννης, η πολιτευτής  της ΝΔ κ Δήμητρα Λυγούρα  καθώς και αρκετός κόσμος.

Παναγιώτης Παυλόπουλος
ΠΗΓΗ: ΠΑΤΡΙΣ ΠΥΡΓΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: