p

Το δάσος της Φολόης, η Δίβρη, η Ανδρίτσαινα,το Αντρώνι, η Αγία Αννα,του Λάλα, το Γούμερο ,η Φιγαλεία, η Πηνεία, η Μίνθη και ο Ερύμανθος δεν είναι απλοί τουριστικοί προορισμοί..... Είναι μικρές πατρίδες!!!Η ορεινή Ηλεία είναι μια από τις περιοχές που ο τουρισμός δεν έχει αλλοιώσει. Η ζωή συνεχίζεται σε ορισμένες περιοχές της όπως πριν από 50 χρόνια

Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Με επιτυχία η εκδήλωση του ομίλου Πολιτεία Ήλιδας –Ολυμπίας και στην Αθήνα

Με επιτυχία η εκδήλωση του ομίλου Πολιτεία Ήλιδας –Ολυμπίας και στην Αθήνα
Με στόχο την αναβίωση του ιστορικού μονοπατιού που συνέδεε την αρχαία Ήλιδα με την Αρχαία Ολυμπία και το οποίο διάβαιναν κάθε τέσσερα χρόνια αθλητές, ιερείς και ελλανοδίκες, αλλά και πλήθος κόσμου, προκειμένου να φθάσουν στον ιερό χώρο της Ολυμπίας όπου ετελούντο οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ο Όμιλος Ηλείων για τον Πολιτισμό και την Ανάπτυξη «Πολιτεία Ήλιδας – Ολυμπίας», πραγματοποίησε εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.
Η αναβίωση του μονοπατιού εκτιμάται ότι θα βοηθήσει την ανάπτυξη της ημιορεινής Ηλείας, μιας περιοχής που έχει πληγεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007.
Το 2008 το Υπουργείο Τουρισμού είχε εγκρίνει αρχικώς 2,4 εκατ. Ευρώ για τη μελέτη, ωστόσο εκφράζονται φόβοι για μη ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ.
Οι ομιλητές, επιστήμονες που έχουν κάνει μελέτες για την πορεία του μονοπατιού, αλλά και επιφανείς πολιτικοί που κατάγονται από την Ηλεία, όπως ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Βύρων Πολύδωρας και ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού κ. Νίκος Κωνσταντόπουλος, ζήτησαν την ένταξη του μονοπατιού στο ΕΣΠΑ και αναφέρθηκαν στην σπουδαιότητα της πρότασης.
Η πρόεδρος του Ομίλου κα Σοφία Χίντζιου –Κοντογιάννη κάλεσε όλους τους Ηλείους να ενισχύσουν την προσπάθεια αυτή και τόνισε: «Στην προώθηση της πρότασης ζητούμε τη συμβολή του πολιτικού κόσμου και του λαού της Ηλείας. Γιατί μόνο εάν είμαστε ενωμένοι, όλοι, πέρα και πάνω από κομματικές γραμμές θα μπορέσουμε να επιτύχουμε το στόχο μας».
Ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Β. Πολύδωρας τόνισε ότι τάσσεται αλληλέγγυος στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει ο Όμιλος για την υπαγωγή του μονοπατιού στο ΕΣΠΑ. Στην ομιλία του με θέμα «Στο μονοπάτι όπου περπάτησαν οι μύστες του πολιτισμού», μεταξύ άλλων εξήρε την πρωτοβουλία του Ομίλου και τόνισε: «Το γεγονός ότι μιλάμε για μονοπάτι που περπάτησαν οι μύστες, εν μέσω κρίσεως, δεν αποτελεί αντιξοότητα, γιατί και ο ναός μας χτίσθηκε μεσούντος του πελοποννησιακού πολέμου. Αυτή είναι η ανωτερότητα του ελληνικού πνεύματος, του οποίου, ίσως μακρινοί σκυταλοδρόμοι είμαστε εμείς απόψε».

Ο κ. Πολύδωρας ανέλυσε το «ιστορημένο τοπίο» της Ήλιδας και της Ολυμπίας και εξέφρασε την ελπίδα ότι μέσω του μονοπατιού και της «διδασκαλίας» που θα το συνοδεύει κατά την «αναβίωσή» του θα γίνουμε συνεχιστές των ιδεών και του πολιτισμού που κυριάρχησαν στην Αρχαία Ήλιδα και στην Αρχαία Ολυμπία.
Με αφορμή την επικαιρότητα, όπως χαρακτηριστικά είπε, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, επισήμανε ότι θα μπορέσουμε να σταθούμε όρθιοι στο πέρασμα της ερήμου της οικονομικής κρίσης, αν αξιοποιήσουμε το μεγάλο πλεονέκτημα του ελληνικού πολιτισμού. Απηύθυνε δε έκκληση για ενότητα, ομόνοια, συνεννόηση ολόκληρου του ελληνικού λαού αλλά και για εκεχειρία, για λιγότερο κοινωνικό φθόνο, ο οποίος εξάγεται από πολλά κέντρα και δεν ωφελεί.
Ο πρ. Πρόεδρος του Συνασπισμού κ. Νίκος Κωνσταντόπουλος στην ομιλία του με τίτλο «Ο πολιτισμός ως στοιχείο ανάπτυξης και συνοχής στην ιστορία και στην καθημερινότητα», μεταξύ άλλων τόνισε ότι κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει την τεράστια σημασία της ιστορίας. «Χωρίς ιστορία δεν μπορεί να υπάρξει εθνική συνείδηση και χωρίς εθνική συνείδηση δεν μπορεί να υπάρξει, ούτε κουλτούρα, ούτε πραγματικός πολιτισμός». Ενώ συνδυάζοντας την πρωτοβουλία του Ομίλου και αναφερόμενος και σε προσωπικά βιώματα από την παιδική του ηλικία στην περιοχή επισήμανε: «Τα κλαδιά προσκυνάνε τις ρίζες και όχι οι ρίζες τα κλαδιά».
Καταλήγοντας ο κ. Κωνσταντόπουλος τάχθηκε υπέρ της προσπάθειας του Ομίλου Πολιτεία και τόνισε: «Ζήσαμε την εφιαλτική καταστροφή των πυρκαγιών πριν από τρία χρόνια. Είδαμε να ρημάζεται όλος ο τόπος. Είναι καιρός να δράσουμε με συλλογικότητα. Με δράσεις σχεδιασμένες. Χρειαζόμαστε δράσεις με προοπτική. Με αισιοδοξία για το μέλλον. Αν θέλουμε να αλλάξουμε τα πράγματα θα πρέπει να συνεννοηθούμε μεταξύ μας και να συνειδητοποιήσουμε ότι οι αλλαγές αυτές δεν θα γίνουν από μόνες τους».

Ο δημοσιογράφος και ιστορικός κ. Τίτος Αθανασιάδης έκανε ευρεία αναφορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων και αναφέρθηκε στην πρόταση του Κωνσταντίνου Καραμανλή για επιστροφή των Ολυμπιακών Αγώνων στη χώρα που τους γέννησε, την Ελλάδα. Παράλληλα τόνισε ότι ο θεσμός των Ολυμπιακών Αγώνων είναι ο μακροβιότερος από τους τρεις θεσμούς (οι άλλοι δύο είναι η δημοκρατία και η αμφικτιονίες), που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας. Παράλληλα κατέθεσε προτάσεις για την τέλεση μεσολυμπιάδων, αλλά και τέλεση Ολυμπιακών Αγώνων σε επίπεδο Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και σε επίπεδο μαθητών σχολείων. Τάχθηκε επίσης υπέρ της πρόταση που έχει καταθέσει ο πρώην υφυπουργός κ. Γ. Κοντογιάννης για δημιουργία Ινστιτούτου Άθλησης στην Αρχαία Ολυμπία.

Οι μελετητές κ.κ. Ν. Αγριαντώνης και Ν. Αλεξανδρόπουλος τόνισαν τη σημασία που θα έχει για την περιοχή η «αναβίωση» του μονοπατιού αφού θα απασχολήσει, άμεσα, τουλάχιστον 70 άτομα από τον ενεργό πληθυσμό της περιοχής και κατέγραψαν τις διαδρομές που προβλέπει η μελέτη που έχει στα χέρια του το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, αλλά και η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδος.
Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο Βουλευτής Ηλείας κ. Γιώργος Κοντογιάννης, ο οποίος κατέθεσε πέντε προτάσεις για την αξιοποίηση της Αρχαίας Ήλιδας και της Αρχαίας Ολυμπίας. Μεταξύ αυτών επανέφερε τις προτάσεις του για ίδρυση Ινστιτούτου Αθλημάτων στην περιοχή και τη δημιουργία δικτύου Ολυμπιακών Πόλεων.

Η Βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ. κ. Διονυσία- Θεοδώρα Αυγερινοπούλου στήριξε την πρόταση του κ. Κοντογιάννη για έναρξη της εκεχειρίας στην Αρχαία Ολυμπία και προσφέρθηκε στην επόμενη Συνεδρίαση του ΟΗΕ να το θέσει στον Γενικό Γραμματέα.
Στην εκδήλωση παρευρέθησαν επίσης ο Α΄Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Παύλος Κανελλάκης, ο Ολυμπιονίκης μας κ. Στέλιος Μυγιάκης, η πρ. Βουλευτής κα Έλενα Κουντουρά, ο πολιτευτής κ. Χάρης Λαμπρόπουλος, ο Δήμαρχος Ανδραβίδας κ. Γιάννης Παπανδρέου (ο οποίος ζήτησε τη βοήθεια του Ομίλου ώστε ο Σύλλογος Κένταυροι να περπατήσει το μονοπάτι με άλογα), ο Γιώργης Τάκη Δόξα καθώς και πολλοί πρόεδροι συλλόγων της Ηλείας.
Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος της ΝΕΤ κυρία Λίνα Κλείτου.

1 σχόλιο:

Δημοτικό Σχολείο Αγνάντων είπε...

Εύχομαι όλα να υλοποιηθούν, για το καλό της περιοχής. Η ιστορία είναι στα χέρια μας όπλο για το τώρα και το μετά του τόπου.