p

Το δάσος της Φολόης, η Δίβρη, η Ανδρίτσαινα,το Αντρώνι, η Αγία Αννα,του Λάλα, το Γούμερο ,η Φιγαλεία, η Πηνεία, η Μίνθη και ο Ερύμανθος δεν είναι απλοί τουριστικοί προορισμοί..... Είναι μικρές πατρίδες!!!Η ορεινή Ηλεία είναι μια από τις περιοχές που ο τουρισμός δεν έχει αλλοιώσει. Η ζωή συνεχίζεται σε ορισμένες περιοχές της όπως πριν από 50 χρόνια

Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Η Φολόη βρίσκει καταφύγιο

Θωρακισμένο νομικά από τους καταπατητές, τους λαθροθήρες και την παράνομη υλοτομία είναι πλέον το πανέμορφο Οροπέδιο της Φολόης στην Ηλεία, μετά την επίσημη ίδρυση από την πολιτεία Μονίμου Καταφυγίου Αγριας Ζωής, η οποία δημοσιεύτηκε και στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Μοναδικό για τα Βαλκάνια το δάσος της Φολόης στους πρόποδες του ΕρύμανθουΜοναδικό για τα Βαλκάνια το δάσος της Φολόης στους πρόποδες του ΕρύμανθουΣύμφωνα με την απόφαση του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, το μόνιμο Καταφύγιο Αγριας Ζωής που βρίσκεται στις περιοχές των δημοτικών διαμερισμάτων Νεμούτας Δήμου Φολόης και δημοτικών διαμερισμάτων Λαμπείας Δήμου Λαμπείας περιφέρειας αρμοδιότητας Δασαρχείου Πύργου, έχει έκταση 22.000 στρεμμάτων.
Οπως επισημαίνεται, εντός του Καταφυγίου Αγριας Ζωής απαγορεύεται η θήρα κάθε θηράματος και κάθε είδους άγριας πανίδας, η σύλληψη κάθε είδους της άγριας πανίδας για μη ερευνητικούς σκοπούς, η καταστροφή κάθε είδους ζώνης με φυσική βλάστηση, η καταστροφή των ζωντανών φυτοφρακτών, η αμμοληψία, η αποστράγγιση και αποξήρανση ελωδών εκτάσεων, η ρύπανση των υδάτινων πόρων και η ένταξη έκτασης καταφυγίου άγριας ζωής σε πολεοδομικό ή ρυμοτομικό σχεδιασμό.
Η εκτέλεση έργων ή εργασιών και ιδίως αλιευτικών έργων, αναδασμού, τουριστικών και βιομηχανικών εγκαταστάσεων, κατασκηνώσεων, λατομείων, μεταλλείων και δρόμων γίνεται αφού προηγουμένως έχει υποβληθεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων τύπου Α και έχει χορηγηθεί έγκριση περιβαλλοντικών όρων. Κατ' εξαίρεση επιτρέπεται η σύλληψη ειδών άγριας πανίδας και η μεταφορά τους προς εμπλουτισμό άλλων περιοχών μόνο από τη Δασική Υπηρεσία.
«Είναι μια θετική εξέλιξη για τη διαφύλαξη και ανάπτυξη της βιοποικιλότητας στο νομό μας και της προστασίας του περιβάλλοντος. Είναι μια δράση που είναι αποτέλεσμα της σοβαρής δουλειάς του Δασαρχείου Πύργου, τους οποίους τους συγχαίρω. Η δραματική μείωση της βιοποικιλότητας σε παγκόσμια κλίμακα αλλά και στην Ελλάδα αποτελεί μέγιστο και οξύ πρόβλημα και η ανάγκη δραστικής και ταχείας προστασίας της έχει αναγνωριστεί ως επιτακτική ανάγκη, και η ίδρυση Καταφυγίου Αγριας Ζωής στις περιοχές των Δήμων Φολόης και Λαμπείας βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε ο νομάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας.
Το Καταφύγιο Αγριας Ζωής στο Οροπέδιο της Φολόης είναι το έκτο κατά σειρά στην Ηλεία.
Τα υπόλοιπα πέντε είναι τα εξής:
1. Ζαχοβούνι-Πρεσκαβίτα Κοινοτήτων Καλιθέας-Αμυγδαλέων-Λιβαδακίων 13.000 στρεμμάτων.
2. Κιβούρια-Ροδινά, Κοινοτήτων Ροδινών-Καλιδόνας-Σχίνων, 5.600 στρεμμάτων.
3. Κάτω Σαμικού-Ξηροχωρίου-Σμέρνας-Γραίκας-Βρίνας 18.000 στρεμμάτων.
4. Κεραμυδιά-Ονια-Βρέστα-Τσαπαρέικα-Κάστρο-Φούρνοι Γερακίου-Περιστερίου, Δήμου Ιαρδάνου 6.000 στρέμματα.
5. Δένδρο Πέττα-Γουβαλαριά Κοινοτήτων Ξηροκάμπου και Κάμενας 5.375 στρέμματα.
* Το 22.000 στρεμμάτων Οροπέδιο της Φολόης βρίσκεται στην ορεινή Ηλεία στα σύνορα Αρκαδίας-Αχαΐας στους ΝΔ πρόποδες του όρους Ερύμανθου. Πήρε το όνομά του από τη μυθολογία και τον βασιλιά των Κενταύρων Φόλο, φίλο του Ηρακλή. Το δάσος της Φολόης είναι ένα από τα σπανιότερα, μοναδικό στα Βαλκάνια. Κοντά στις κατοικημένες περιοχές και στις χαράδρες συναντάμε καστανιές, πλατάνια, πουρνάρια, αριές, κουμαριές, ρείκια, σπάρτα, καρυδιές, οπωροφόρα δέντρα.
www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: