p

Το δάσος της Φολόης, η Δίβρη, η Ανδρίτσαινα,το Αντρώνι, η Αγία Αννα,του Λάλα, το Γούμερο ,η Φιγαλεία, η Πηνεία, η Μίνθη και ο Ερύμανθος δεν είναι απλοί τουριστικοί προορισμοί..... Είναι μικρές πατρίδες!!!Η ορεινή Ηλεία είναι μια από τις περιοχές που ο τουρισμός δεν έχει αλλοιώσει. Η ζωή συνεχίζεται σε ορισμένες περιοχές της όπως πριν από 50 χρόνια

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΝΑΦΟΡΑ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ Κατά του Δασάρχη Πύργου


ΘΕΜΑ:  Ο Δασάρχης Πύργου ψεύδεται ασυστόλως και παραπλανά προϊστάμενές του αρχές, σε σωρεία παρανομιών και καταστροφικών παρεμβάσεων στο δρυοδάσος της Φολόης Ηλείας που έγιναν με την πραγματοποίηση εκεί του διαβόητου
Music and Cultural Festival από 25 Ιουλίου μέχρι 2 Αυγούστου 2011
ΣΧΕΤΙΚΑ:
α) Τα υπ. αρ. 1990/18-7-2011, 1993/22-7-2011 και 1999/2-8-2011 δικά μας έγγραφα
β) Το υπ. αρ. 3041/12-8-2011 έγγραφο του Δασάρχη Πύργου
γ) Το υπ. αρ. 72209/22-8-2011 έγγραφο του Δ/ντή Συντον. και Επιθ/σης Δασών Δυτ. Ελλάδας
δ) Το υπ. αρ. 2389/ 9-8-2011 της Δ/ντριας Δασών Ν. Ηλείας
ε) Το υπ. ρ. 1057/20-7-2011 έγγραφο του γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ

Αξιότιμοι Κυρίες και Κύριοι αρμόδιοι
            Εμείς ως ενεργοί πολίτες και εκ καθήκοντος ταγμένοι στην προστασία του περιβάλλοντος και των δασών μας από τις 18 Ιουλίου 2011με τα άνω σχετ (α) έγγραφά μας, απευθυνθήκαμε σε Σας και στον Δήμαρχο Αρχ. Ολυμπίας, ζητώντας να μάθουμε «Ποιος έδωσε άδεια για την πραγματοποίηση του θηριώδους Φεστιβάλ στο θεσπέσιο δρυοδάσος της Φολόης Ηλείας;» και προειδοποιώντας ότι «δεν θα επιτρέψουμε την «βάρβαρη» κατάληψη και την ανεξέλεγκτη εμπορευματοποίησή του». Αλλά και δίδοντας τα πρώτα στοιχεία για παράνομες παρεμβάσεις στο δάσος και κινδύνους καταστροφής του.
            Δυστυχώς, με εξαίρεση την Ειδική Γραμματέα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος ουδείς ευαισθητοποιήθηκε, όχι μόνο να απαντήσει σε μας αλλά και να ερευνήσει την διαμαρτυρία μας.
            Αντιθέτως, «εν κρυπτώ και παραβύστω» –όπως εκ των υστέρων πληροφορηθήκαμε- δόθηκε άδεια από τον Δήμο Αρχ. Ολυμπίας (χωρίς να συνεδριάσει και αποφασίσει κατά Νόμον το Δημοτικό του Συμβούλιο) αφού προηγήθηκε προφορική άδεια από τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας κ. Καφύρα (επίσης χωρίς να συνεδριάσει και αποφασίσει κατά Νόμον το Περιφερειακό Συμβούλιο) ως «καταστήματος Υγειονομικού ενδιαφέροντος» (sic!).
            Και ένα μήνα μετά την καταγγελία μας, έρχεται πλέον στα χέρια μας το άνω σχετ. (β) επίσημο υπ. αρ. 3041/12-8-2011 έγγραφο του Δασάρχη Πύργου κ. Διον. Θωμόπουλου που απευθύνεται προς τις προϊστάμενές του αρχές του ΥΠΕΚΑ με το οποίο ψευδόμενος ασυστόλως (θα αναφερθούμε παρακάτω) βεβαιώνει ότι: « Το Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε εντός γεωργικής έκτασης 80 στρεμμάτων στις παρυφές του δρυοδάσους Φολόης... Από συνεχείς αυτοψίες που διενεργήσαμε εντός του δρυοδάσους Φολόης δεν διαπιστώσαμε καμιά ζημιά ή επιβάρυνση. Συγκεκριμένα διαπιστώσαμε ότι είχαν ληφθεί όλα τα προληπτικά μέτρα αντιπυρικής προστασίας καθώς και όλα τα απαραίτητα μέτρα  για την συγκέντρωση και αποκομιδή των απορριμμάτων…».

Παράλληλα στο έγγραφό του αυτό επισυνάπτει ένα άλλο σημαντικό και αποκαλυπτικό έγγραφο άνω σχετ.(ε) με ημερομηνία 20 Ιουλίου, το υπ. αρ. 1057/20-7-2011 έγγραφο του Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ στο οποίο σε τέσσερις αράδες αναγράφεται επί λέξει: «ο ΕΟΤ θέτει υπό την αιγίδα του το Μουσικό και Πολιτιστικό Φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί στην Αρχαία Ολυμπία από 27 Ιουλίου έως 1 Αυγούστου 2011» (η υπογράμμιση δική μας).
Ασύστολα ψεύδη και παραπλανητικές διαβεβαιώσεις
α. Το εν θέματι Music and Cultural Festival, χωρίς εμείς να κρίνουμε τη καλλιτεχνική του αξία παρά μόνο τις τυχόν κοινωνικές του επιπτώσεις στην περιοχή μας, προετοιμάστηκε περίπου 8 μήνες πριν την πραγματοποίησή του (βλ. ιστοσελίδα www.antroni.gr  2-8-2011) και πολυδιαφημίστηκε τουλάχιστον 1-2 μήνες πριν με αφίσες που κατέκλυσαν Αθήνα, Θεσ/νίκη και άλλες πόλεις, σε όλες τις ιστοσελίδες και τον Τύπο (όπως π.χ. «ΟΡΕΙΝΗ ΗΛΕΙΑ» 6 Ιουλίου 2011, «ΑΝΤΡΩΝΙ» και «ΚΟΥΜΑΝΙ ΚΙ ΑΝΔΡΩΝΙ», τοπικές εφημερίδες Ηλείας «ΠΑΤΡΙΣ» κ.α. από τις αρχές Ιουλίου 2011). Άρα ξεκίνησαν τις διαδικασίες, διαφημίσεις κλπ, όπως προπωλήσεις εισιτηρίων μέσω της ιστοσελίδας του Music and Cultural Festival προτού λάβουν τις …«αδειες».
β. Τώρα μαθαίνουμε,  από το υπ. ρ. 1057/20-7-2011 έγγραφο του γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ ότι η (υποτιθέμενη) άδεια από τον ΕΟΤ δόθηκε με την άφατη προχειρότητα του εν λόγω εγγράφου, εσπευσμένως ελάχιστες μέρες πριν την έναρξη δηλ. στις 20 Ιουλίου 2011 (δηλ. αμέσως μετά την δική μας ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ) και μάλιστα με το αξιοπρόσεχτο ότι το Φεστιβάλ «θα πραγματοποιηθεί στην Αρχαία Ολυμπία» (!!!). Έτσι γενικώς στην Αρχαία Ολυμπία (ούτε καν στην εδαφική περιφέρεια του Δήμου Αρχ. Ολυμπίας) και χωρίς να αναφέρεται στο δάσος της Φολόης, που είναι μακριά περίπου 30 χιλιόμετρα από την Αρχαία Ολυμπία.
Βεβαίως εκτός αυτής της «πονηρής» γενικής διατύπωσης περί Αρχ. Ολυμπίας (υποπτευόμαστε παραπλάνησαν και τις υπηρεσίες του ΕΟΤ ή οι ίδιες πιέστηκαν και συνηγόρησαν;) και τα αδιανόητα «περί  καταστήματος Υγειονομικού ενδιαφέροντος», αναρωτιόμαστε τι δουλειά έχει ο Γεν. Γραμματέας του ΕΟΤ (εκτός βεβαίως του μουσικο-καλλιτεχνικού μέρους που έχει λόγο) να δίδει άδειες και «αιγίδα», όταν η αποκλειστική ευθύνη για την χορήγηση άδειας είναι του ΥΠΕΚΑ (μετά βεβαίως πρόταση του τοπικού Δασαρχείου και λοιπών συναρμόδιων Υπηρεσιών)  καθότι η περιοχή του δρυοδάσους της Φολόης έχει χαραχτηριστεί ως ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και NATURA 2000;
γ. Ερχόμαστε τώρα, στην ουσία της καταγγελίας μας για τα ασύστολα ψεύδη και παραπλανητικές διαβεβαιώσεις του κ. Δασάρχη Πύργου, τις οποίες δυστυχώς ελαφρά τη καρδία υιοθέτησαν και οι άμεσα προϊστάμενες αρχές Δ/νση Δασών Ηλείας και Δ/νση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών Αποκεντρωμένης Δ/σης Πατρών (άνω σχετ. γ και δ). Παραθέτουμε συντριπτικά στοιχεία αλλά και φωτογραφίες (που αποστέλλονται μέσω Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου σε όσες διευθύνσεις έχουμε) που αποτελούν τους πλέον αψευδείς μάρτυρες.
γ1. Διατείνεται ο κ. Δασάρχης (και οι προϊστάμενοί του) ότι «το Φεστιβάλ έγινε εντός ιδιόκτητης γεωργικής έκτασης 80 στρεμ. που είναι στις παρυφές του δάσους». Πράγματι οι εγκαταστάσεις των εξεδρών και ηχητικών συνόλων έγιναν σε …«ιδιόκτητη» γη κάποιου ντόπιου κατοίκου, οποίος σύμφωνα με γνώστες της περιοχής παιδιόθεν, έχει καταπατήσει το δάσος και έχει κόψει δεκάδες ή εκατοντάδες δρυς. Και αυτό μπορεί κάλλιστα να πιστοποιηθεί από αεροφωτογραφίες της ΓΥΣ 1945, 1960, 1986 (που εμείς διερευνήσαμε) αλλά και από τους εν δυνάμει «Δασικούς Χάρτες» που οσονούπω θα τεθούν εν ισχύει (και αυτό είναι δικό σας καθήκον να ερευνήσετε). Από τον κ. «ενοικιαστή» ο υπογράφων δέχτηκε και σοβαρές απειλές!!!.  Όσον αφορά το ψεύδος περί «παρυφών του δρυοδάσους» που λένε οι δασικοί λειτουργοί εντεταλμένοι για την φύλαξη των δασών μας, αρκεί να ανοίξετε το Google για να δείτε ποια είναι η αλήθεια.
γ2. Εκτός από τους επισκέπτες-πελάτες του Μουσικού Φεστιβάλ (που πήγαν επί πληρωμή) μεταξύ 27 Ιουλίου και 1 Αυγούστου, από τις 25 Ιουλίου μέχρι 3 Αυγούστου προσκεκλημένοι από τους οργανωτές πήγαν και εγκαταστάθηκαν μέσα στο δάσος κάτω από τις δρυς οι κατασκηνωτές (επίσης πελάτες), όπως περίτρανα αποδεικνύεται από τις φωτογραφίες (κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ) που σας επισυνάπτουμε και οι οποίες δημοσιεύτηκαν σε όλες τις ιστοσελίδες, με τοποθέτηση σκηνών και πρόχειρων βοηθητικών χώρων από τους διοργανωτές του Φεστιβάλ. Αυτές τις εγκαταστάσεις δεν είδαν στις αυτοψίες τους οι δασικοί του Δασαρχείου Πύργου; Προφανώς είχαν σκόπιμη και επιλεκτική αβλεψία.
Επίσης όπως θα δείτε στις επισυναπτόμενες φωτογραφίες (που ελήφθησαν μετά το Φεστιβάλ) οι εγκαταστάσεις εστίασης και αναψυχής ήσαν κάτω από τις δρυς μέσα στο δάσος. Ούτε αυτό είδαν οι υπάλληλοι του Δασαρχείου Πύργου.
γ3. Διατείνεται ο κ. Δασάρχης ότι δεν διαπιστώθηκε «καμιά ζημιά ή επιβάρυνση του δάσους και έγινε αποκομιδή των απορριμμάτων». Το ψεύδος αυτό καταρρίπτεται επίσης από την επισυναπτόμενη φωτογραφία με σκουπίδια που προέρχονταν από το Φεστιβάλ καταμεσής του δάσους ρυπαίνοντάς το, που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα ileia live.gr όπου αναφέρεται ότι: «Ούτε το μοναδικό στην Ελλάδα και ένα από τα πιο σπάνια δάση στα Βαλκάνια, δεν γλίτωσε από την ασυνειδησία των ανθρώπων. Άγνωστοι πέταξαν μεγάλες σακούλες με σκουπίδια μέσα στο δρυοδάσος της Φολόης σε μικτή απόσταση από τον ποταμό Ερύμανθο μέσα στους σάκους με τα σκουπίδια, …υπάρχουν υλικά και άλλα αντικείμενα που φέρεται να έχουν χρησιμοποιηθεί στο μουσικό φεστιβάλ που έγινε πρόσφατα στο Κούμανι και σε μικρή απόσταση από το σημείο που βρέθηκαν πεταμένα τα σκουπίδια.06/08/2011 - 09:18| και 12/08/2011)»  και μάλιστα συνοδεύεται από δηλώσεις και βίντεο του Δημοτικού Συμβούλου της Αρχ. Ολυμπίας κ. Καρκούλια που βεβαιώνει κατηγορηματικά για τα σκουπίδια από το Φεστιβάλ (βλ. εφημ. «ΠΡΩΤΗ» Πύργου 6-8-2011 και ιστοσελίδες «ΟΡΕΙΝΗ ΗΛΕΙΑ», ileia Live.gr, Antroni.gr κλπ). Δεδομένου ότι η άνω φωτογραφία δημοσιεύτηκε πριν υπογραφεί το έγγραφο από τον κ. Δασάρχη γιατί δεν πήγε επί τόπου να διαπιστώσει την αλήθεια; Προφανώς, κάλυψαν «εν ψυχρώ» τέτοιες επιβαρύνσεις στο δάσους.
            δ. Τέλος, θεωρούμε σκόπιμο να αναφερθούμε και στους φόβους μας για τις κοινωνικές επιπτώσεις του Φεστιβάλ, και την εμπορευματοποίησή του.  Ως προς το δεύτερο σίγουρα υπήρξε, καθόσον μάθαμε ότι το εισιτήριο ήταν υπερβολικά ακριβό καθώς και τα προσφερόμενα ποτά κλπ (δεν γνωρίζουμε περί αυτού τι έπραξε η αρμόδια φορολογική υπηρεσία) αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Εκεί που θα σταθούμε είναι στο πρώτο, δηλ. τις κοινωνικές επιπτώσεις. Μας ανησύχησαν, χωρίς να έχουμε προσωπική γνώμη, οι δηλώσεις Δημοτικού Συμβούλου της Αρχ. Ολυμπίας σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (11-8-2011) που είπε μεταξύ άλλων: «Πάρτι του χάρου» χαρακτήρισε το πάρτι που έγινε μέσα στο δάσος στο Κούμανι, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σωτήρης Αναστασόπουλος αφήνοντας αιχμές για τα όσα συνέβησαν εκεί, βασιζόμενος σε μαρτυρίες νεαρών από τον Πύργο που συμμετείχαν σε αυτό…» (ileia live.gr). Τι εννοούσε άραγε ο κ. Σύμβουλος με το «Πάρτι του χάρου»; Εσείς, και κυρίως το υπουργείο Πολιτισμού που έθεσε υπό την αιγίδα του το διαβόητο Φεστιβάλ, ας το ερευνήσει κατά Νόμον και συνείδηση.
            Κυρίες και Κύριοι Αρμόδιοι
            ΖΗΤΑΜΕ ως ενεργοί πολίτες της συντεταγμένης Πολιτείας, μετά την έκθεση των ανωτέρω να ερευνήσετε το θέμα, να αποδώσετε τις ευθύνες όπου ανήκουν και λάβουμε απαντήσεις.

Μετά τιμής
Ο πρόεδρος του
Σωτήρης Σωτηρόπουλος
(ιατρός, εκδότης του ιστορικού-λαογραφικού περιοδικού «ΔΙΒΡΗ» και πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών «Κοινωνική Ένωση Αναδημιουργίας)
Υ.Γ. Το παρόν να πρωτοκολληθεί και καταστεί δημόσιο έγγραφο

4 σχόλια:

OΡΟΠΕΔΙΟ είπε...

Συγχαρητήρια Σωτήρη. Εσύ έχεις φαίνεται το θάρρος να κάνεις αυτά που δεν μπορούμε να κάνουμε εμείς οι άλλοι. Και να δείξεις στους πρώην φίλους μου και σε μας όλους πως ξεμπροστιάζουν υπηρεσίες και πρόσωπα, τα οποία δήθεν υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον. Μπράβο και πάλι. Κι ας μην σου κάνουν άγαλμα στην ... Σπαρτουλιά!
Δημήτρης Κανελλόπουλος

Ανώνυμος είπε...

οσο και να ξεμπροστιαζει ο Σωτ κανενασ δεν πηγε σπιτι του τι το συζηταμε τωρα...

Ανώνυμος είπε...

βέεεεεεεεεεεεβαια!!!!!!!!!!!!!!!! όλοι να μπορουν να ξεμπροστιάζουν καποιον, οπως............. τον νομάρχη, τον περιφερειαρχη, Τους βουλευτες, τους συμβουλους, τους δημαρχους, τους υπουργους, τον μητροπολιτη, τους παπαδες, τους δασκάλους, τους αστυνομους, τους πυροσβεστες, τους αγροφυλακες, τους χωροφυλακες ,τους συμπατριωτες του, τους δημοσιους υπαλληλους, τους ιδιωτικους, τους κρυφους, τους φανερους,.......τους παντες...............βέεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεβαια!!!!! Σπιτι τους ολοι, μην μεινει κανεις.
πω - πω μοναξια και εγω ποιον θα ξεμπροστιαζω τωρα??????

koymen είπε...

γιατι ασχολουμαστε με ενα σμηνοs αλληλοαδελφεs;