p

Το δάσος της Φολόης, η Δίβρη, η Ανδρίτσαινα,το Αντρώνι, η Αγία Αννα,του Λάλα, το Γούμερο ,η Φιγαλεία, η Πηνεία, η Μίνθη και ο Ερύμανθος δεν είναι απλοί τουριστικοί προορισμοί..... Είναι μικρές πατρίδες!!!Η ορεινή Ηλεία είναι μια από τις περιοχές που ο τουρισμός δεν έχει αλλοιώσει. Η ζωή συνεχίζεται σε ορισμένες περιοχές της όπως πριν από 50 χρόνια

Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη πεζοπορία στο μονοπάτι Κατριβά-Βασιλικής και στον αρχαιολογικό χώρο της Ψωφίδας



Την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012 περπατήθηκε για πρώτη φορά, ύστερα από πολλά χρόνια, το μονοπάτι που αρχίζει από την πλατεία του χωριού των Τριποτάμων (Ψωφίδα) και καταλήγει στη μαγευτική πηγή Βασιλική. Το μονοπάτι αυτό –όπως και άλλα στην περιοχή– διανοίχθηκε και επιδιορθώθηκε σε ορισμένα σημεία από την ομάδα κοινωφελούς εργασίας τηςΑΜΚΕ Ερύμανθος, στην οποία εργάσθηκαν με όρεξη και μεράκι νέοι από την περιοχή.


Τα μέλη της Εταιρείας Κοινωνικής Δράσης και ΠολιτισμούΚοινο_Τοπία, αφού πρώτα απόλαυσαν πεντανόστιμες πέστροφες, εκτρεφόμενες στα νερά των πηγών του ποταμού Ερυμάνθου, στον πλατανοσκέπαστο χώρο της παραδοσιακής ταβέρνας “Ο Μύλος”, οδηγήθηκανμε την εθελοντική προσφορά του αρχειονόμου-ιστορικού κ. Σπύρου Θ. Τακτικού, ο οποίος με μεγάλη ευχαρίστηση προσέφερε τις γνώσεις του στα μέλη του περιπατητικού αυτού συλλόγου.


  

Ο περίπατος άρχισε από τη θέση της παλαιάς τοξωτής γέφυρας του ποταμού Ερυμάνθου, η οποία ενώνει τους νομούς Αχαΐας και Ηλείας. Έπειτα οι φυσιολάτρες επισκέπτες, ακολουθώντας το μονοπάτι, πέρασαν από τον υπό διαμόρφωση χώρο αναψυχής Κατριβά, εντυπωσιάστηκαν με τα λείψανα της αρχαίας Ψωφίδας (τείχη, ακρόπολη, θεμέλια οικοδομημάτων κτλ.) και την τοπική μυθολογία, γοητεύθηκαν από το φυσικό τοπίο και δροσίστηκαν με το νερό των πηγών Κατριβά και Βασιλικής.

    

Στη συνέχεια, επισκέφθηκαν το φρουριακό συγκρότημα του Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου, εντός του οποίου έχουν συγκεντρωθεί σπαράγματα αρχαιοτήτων από την περιοχή (σπόνδυλοι κιόνων, κιονόκρανα κ.ά. αρχιτεκτονικά μέλη), με σκοπό τη φύλαξη και την προστασία τους.

  

Τέλος, ολοκληρώνοντας την περίπου δύο ωρών περιήγησή τους, οι πεζοπόροι επέστρεψαν στην πλατεία των Τριποτάμων, επισκέφθηκαν παραδοσιακά καφενεία και παντοπωλεία, φωτογραφήθηκαν μπροστά από την πέτρινη γέφυρα που διασχίζει τον ποταμό Αροάνιο και παρατήρησαν από απόσταση το σημείο της ένωσης των τριών ποταμών (Ερυμάνθου, Αροανίου και Σειραίου).


Τα μέλη της Κοινο­_τοπίας εκδήλωσαν την ικανοποίησή τους για τη φιλοξενία που δέχθηκαν από τους κατοίκους, φωτογράφησαν τα κατά τόπους φυσικά και ιστορικά μνημεία και αγόρασαν φρέσκα τοπικά προϊόντα. Εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για την ιστορία και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής κάνοντας ποικίλου τύπου ερωτήσεις.
Η εξόρμηση αυτή τους άφησε μια ωραία ανάμνηση και έδωσαν την υπόσχεση ότι θα επισκεφτούν ξανά την περιοχή για να απολαύσουν και τις υπόλοιπες ομορφιές του τόπου μας που δεν πρόλαβαν να δουν.  



ΑΜΚΕ Ερύμανθος
Γ' Σεπτεμβρίου 69
104 33 Αθήνα
Email: erymanthos2@gmail.comτηλ:  210 8813760
         2108813761

8 σχόλια:

Sotiris Sotiropoulos είπε...

Αγαπητή "ΟΡΕΙΝΗ ΗΛΕΙΑ"
Για μια ακόμη φορά θα παραβώ τις αρχές μου (μη αποστολή σχολίων στην Ιστοσελίδα σας, λόγω παλιών θλιβερών ανωνυμογράφων που φιλοξενήσατε) για λόγους κάποιας αποκατάστασης.
Πολύ το χάρηκα που είδα νέους ανθρώπους της Εταιρείας "Κοινο_τυπία" (δεν γνωρίζω την ύπαρξη και τη δράση της, εκτός και είναι μια νέα από τις πολλές που έχει κατα καιρούς δημιουργήσει η υπογράφουσα ως ΑΜΚΕ)και μάλιστα με οδηγό τον εκλεκτό και φέρελπι νέο επιστήμονα κ. Σπύρο Θ. Τακτικό.
Θέλω όμως να ενημερώσω το αναγνωστικό σας κοινό ότι πριν από 2 περίπου μήνες περπάτησα κι εγώ με παρέα το μονοπάτι αυτό: Παλιό γεφύρι Τριποτάμων-πηγή Κατριβά-πηγή Βασιλικής, αλλά το μονοπάτι ήταν σε πολύ κακή κατάσταση (κάτι άκουσα και για κάποιες δημόσιες δαπάνες για την δημιουργία του...) σχεδόν αδιάβατο. Πλην εμείς είχαμε την πρόνοια και την τύχη να κάνουμε αντι για πεζοπορεία, ποταμοπορεία (μέσα στο κρυσταλλένιο νερό) δίπλα από το μονοπάτι, απολαμβάνοντας τον μυθικό ποταμό ("λευκόεντα" παρ΄ αρχαίοις) Ερύμανθο που μας έθελξε πραγματικά.
Επ΄ αυτού θα δείτε στο μόλις κυκλοφορήσαν περιοδικό "ΔΙΒΡΗ" τ. 137 φωτογραφία στο εξώφυλλό του.
Και μια μικρή διόρθωση, η πέτρινη γέφυρα είναι στο κλάδο του Ερύμανθου με το όνομα "Νουσαϊτικο ποτάμι" και όχι ο Αροάνιος (Σοπωτινό ποτάμι) Ευχαριστώ
Σωτ Σωτηρόπουλος ΔΙΒΡΗ

OΡΟΠΕΔΙΟ είπε...

Πάλι κυρ Σωτήρη μου παραβιάζεις τις αρχές σου και προβαίνεις σε σχολιασμόν περί Νουσαϊτικου αλλά και περί Σοπωτινού ποταμού. Εσύ κυρ Σωτήρη μου –πιθανώς λόγω της πετριάς που έχεις φάει- δεν είναι δυνατόν να σιωπήσεις. Τέλος πάντων, άλλο είναι το θέμα και ζητώ την επιείκεια του αξιότιμου κυρίου Αθανασόπουλου, όπου σπεύδω και εγώ σε ξένο αχυρώνα (ξένο ιστότοπο) να διαλεχθώ μαζί σας.
Από καιρόν κυρ Σωτήρη μου έχω παρατηρήσει μιαν αναγεννητικήν περιπατητικήν έξαρσιν ανά τον νομόν Ηλείας, τόσον που θαυμάζω αυτόν τον λαόν, ο οποίος εν μέσω κρίσεως έχει πάρει τα όρη και τα βουνά, καθώς και τους ποταμούς και τα λαγκάδια, αναζητών καταπραϋντικήν ως φαίνεται, καταπραϋντικήν λέγω, βεβαίως-βεβαίως, διέξοδο δια φυσικών τρόπων εκ των προβλημάτων εις τα οποία τον ώθησεν η κακή καγκελάριος της Γερμανίας κ. Μέρκελ… Ενθυμείσθαι κυρ Σωτήρη μου όπου ο λαός αυτός των σημερινών περιπατητών, κατά την χρυσήν εποχήν του Ανδρέου (όπως και κατά τον χρυσόν αιώνα του Περικλέου (!) -τι ωραία που είναι η ακλισία των ονομάτων κυρ Σωτήρη μου!), ενθυμείσθαι λέγω, πώς διασκέδαζε εις τα πολιτιστικά κέντρα του τέως υπουργού κ. Γιαννόπουλου..! Τώρα υψιπετής ανέρχεται εις τα όρη… Και δημιουργεί, προφανώς καταλλήλως προσαρμοζόμενος και τις αντίστοιχες ΜΚΟ, όπου ειδικώς εκπαιδευμένοι εις την σοσιαληστρικήν, διάφοροι ειδικοί εκ της επιφοιτήσεως του Αγίου Πνεύματος, τον ξεναγούν εις τα όρη και τους γκρεμούς… Επιπροσθέτως κυρ’ Σωτήρη μου, δεν ξεύρω αν έχετε αντιληφθεί κάποια καινούργια επαγγέλματα που έχουν εμφανιστεί εις την πιάτσαν: «ξετυλιχτής σελοφάν», «μασητής τσιχλόφουσκας» κλπ-κλπ! Τώρα εμφανίστηκε άλλο ένα: “σύμβουλος στρατηγικής διαχείρισης”! Τι είναι αυτό γιατρέ μου; Μήπως μπορείς να μας πληροφορήσει ή να ρωτήσουμε κάνα ψυχίατρο; Ποιο πανεπιστήμιο κυρ Σωτήρη μου απονέμει τέτοιους απαστράπτοντες τίτλους; Κυρ Σωτήρη μου, άκου κι εμένα: το πασόκ μπορεί ετελεύτησε, η σχολή όμως που δημιούργησε είναι αθάνατη..! Αυτάκι ευχαριστώ τον κ. Αθανασόπουλο για την εκ προτέρου συγκατάθεσή του για την κατάληψη του ιστοχώρου του..!
Μετά τιμής
Δημήτρης Κανελλόπουλος

Sotiris Sotiropoulos είπε...

Με την άδεια της "ΟΡΕΙΝΗΣ ΗΛΕΙΑΣ" (που μας φιλοξενεί) κυρ Δημήτρη Κανελλόπουλε, σου λέω ότι απόλαυσα το κείμενό σου. Για να μη καταχρώμεθα τον φιλόξενο ιστότοπο (...παραβαίνοντας και τις αρχές μας) τα περί “σύμβουλος στρατηγικής διαχείρισης”! και περί "Κοινο_τοπίας" (ήγουν ΜΚΟ, σολιαληστρικής εμπνεύσεως) κλπ ηχηρών εν Λάλα, εν Τριποτάμοις και αλλαχού συμβαινόντων, θα δοθεί έμφαση και έκταση εις έτερον ιστότοπον, οσονούπω!... Έρρωσθε
Σωτ Σωτηρόπουλος ΔΙΒΡΗ

OΡΟΠΕΔΙΟ είπε...

Ευχαριστώ κυρ' Ανδρέα μου για την φιλοξενία. Μην παρεξηγείς τις απορίες μας.
Δ. Κανελλόπουλος

Ανώνυμος είπε...

ω τι ευγενεια λογου και ψυχηs

OΡΟΠΕΔΙΟ είπε...

Σας ευχαριστώ για την επισήμανση αγαπητέ ανώνυμε κοκουλοφόρε...!
Δημήτρης Κανελλόπουλος

andreas athanasopoulos είπε...

αναγκάστηκα μετά από τα υβριστικά και ειρωνικά σχόλια αγνώστων να μπλοκάρω την ανάρτηση ανωνύμων μηνυμάτων.... δυστυχώς κάποιοι καλοπροαίρετοι συμπατριώτες και φιλοι της ΟΡΕΙΝΗΣ ΗΛΕΙΑΣ δεν θα μπορούν να αναρτησουν σχόλια χωρις να φτιάξουν λογαριασμό στο google απο αυτούς ζητώ συγνώμη...

OΡΟΠΕΔΙΟ είπε...

Αγαπητέ κ. Αθανασόπουλε καλά κάνατε. Δεν χρειάζεται να ζητάτε συγγνώμη από τους ανώνυμους κουκουλοφόρους. Όποιος θέλει να συμβάλει στο διάλογο, δεν ειρωνεύεται ούτε προσβάλλει τον συνάνθρωπό του! Βγαίνει με το όνομά του και αντιπαρατίθεται. Ανωνυμία και αφάνεια κ. Αθανασόπουλε έκαναν οι αγωνιστές του παράνομου ΚΚΕ, όχι οι ανώνυμες πορ..ς που κάνουν τον μάγκα σήμερα...
Με τιμή
Δημήτρης Κανελλόπουλος