p

Το δάσος της Φολόης, η Δίβρη, η Ανδρίτσαινα,το Αντρώνι, η Αγία Αννα,του Λάλα, το Γούμερο ,η Φιγαλεία, η Πηνεία, η Μίνθη και ο Ερύμανθος δεν είναι απλοί τουριστικοί προορισμοί..... Είναι μικρές πατρίδες!!!Η ορεινή Ηλεία είναι μια από τις περιοχές που ο τουρισμός δεν έχει αλλοιώσει. Η ζωή συνεχίζεται σε ορισμένες περιοχές της όπως πριν από 50 χρόνια

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Σωτήρης Σωτηρόπουλος: Απάντηση στο «Εργαστήρι Πολιτικής Έκφρασης» που χρησιμοποιεί την βίλα «Ψυχαλίνου»


Συνέχεια στην υπόθεση της κατάληψης της βίλας «Ψυχαλίνου» στο Παλαιό Φάληρο, ιδιοκτησίας του Νοσοκομείου Πύργου, δίνει με επιστολή του προς την «Πρωινή», ο πρόεδρος της Ένωσης Λαμπειέων, Σωτήρης Σωτηρόπουλος. Συγκεκριμένα,  αναφέρει τα εξής:

«Αξιότιμε Κε Διευθυντά της «Πρωϊνής»
Διαβάζοντας την ολοσέλιδη επιστολή από το «Εργαστήρι Πολιτικής Έκφρασης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης» Παλ. Φαλήρου (που για συντόμευση και κατανόηση αποκαλούμε «καταληψίες», όπως άλλωστε είναι)  που δημοσιεύσατε (17-1-2013) στην έγκριτη εφημερίδα σας, δοκιμάσαμε διπλή έκπληξη. Η πρώτη έκπληξη είναι ότι, επί τέλους μια εφημερίδα του Νομού μας ασχολείται σοβαρά και προβάλει το μέγα αυτό θέμα, και η δεύτερη γιατί είχαμε την ευχαρίστηση να δούμε μια συγκροτημένη θεωρητική ανάλυση ενός μακρινού από το Νομό μας Συλλόγου Αλληλεγγύης και πως οι ίδιοι αντιλαμβάνονται την συμπεριφορά και τον σεβασμό απέναντι στην ευεργεσία-δωρεά, δηλ.  στην περιουσία ενός επαρχιακού Νοσοκομείου το ΔΣ του οποίου αφήνει στο έλεος των καταπατητών (περιθωριακών ή μη) την λεγόμενη «βίλα Ψυχαλίνου» και την δίδει βορά στους αδηφάγους σφετεριστές «παράγοντες» του Νομού μας. Επί πλέον προσωπικά (επειδή η επιστολή αυτή απευθυνόταν σε μένα, ένοιωσα κάπως άσχημα όταν είδα το κείμενο να συνοδεύεται με δική μου φωτογραφία αλλά και φωτογραφία της ρημαγμένης βίλας, επίσης δική μου), αλλά αυτό είναι δευτερεύον.

Και τώρα επί του προκειμένου θέματος. Μια και είχατε την καλοσύνη να δημοσιοποιήσετε αυτή την επιστολή, θα ήθελα κι εγώ μέσω των στηλών σας, να δώσ
ω όσο μπορώ συνοπτικά μια απάντηση στους φίλους «καταληψίες» (δεν τους λέω πλέον πολιτισμένους με εισαγωγικά, αφού έτσι το θέλουν).
Αγαπητοί φίλοι
Πρέπει να ομολογήσω ότι διαβάζοντας την επιστολή σας και προς στιγμήν ξεχνώντας την ιδιότητά μου (ως συμπατριώτης της μεγάλης ευεργέτιδας Ψυχαλίνου, ως πρώτος αποκαλύψας το πρωτοφανές σκάνδαλο και ως μέλος της ομάδας συμπολιτών Ηλείων που αγωνιζόμαστε για να αποδοθούν οι διοικητικές και ποινικές ευθύνες στους σφετεριστές της περιουσίας, και κυρίως να αξιοποιηθεί υπέρ της υγείας των Ηλείων χειμαζόμενων πολιτών), εντυπωσιάστηκα από το ευγενικό και με βάθος νοημάτων κείμενό σας. Έτσι αναγκάζομαι   να πάρω πίσω τα περί «κατατόπια» και «κορώνες» που έγραψα εν θερμώ στην πρώτη «ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ μου προς καταληψίες της βίλας Ψυχαλίνου» και να σας βγάλω το καπέλο για τις (εν πολλοίς)  θεωρητικές προσεγγίσεις σας στο γενικότερο κοινωνικό και πολιτικό πρόβλημα της χώρας, ιδιαιτέρως στον ευαίσθητο και πονεμένο χώρο της Υγείας.
Βεβαίως σε καμιά περίπτωση, ως αναπόσπαστο μέλος του λαϊκού κινήματος παιδιόθεν, δεν θα δεχόμουνα τσιτάτα και αναφορές του τύπου «αποφασίσαμε να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας» (τουλάχιστον για το συζητούμενο θέμα) και παρόμοια που είναι σημαντικό στοιχείο της γενικότερης ιδεολογίας και δράσης σας (άλλωστε αυτό το συμπέρασμα έβγαλα από την παρακολούθηση της Ιστοσελίδας σας, καθόσον εμφανίζεσθε ως συνειδητοί καταληψίες). Αλλά αυτό δεν έχει σημασία και αφορά εσάς και δεν δικαιούμαι να επεμβαίνω σε ξένα χωράφια…  Ούτε και θα ήθελα να βρεθεί στο δρόμο σας ο ανεκδιήγητος σταυροφόρος της ένοπλης κρατικής τρομοκρατικής καταστολής και βίας, Υπουργός Δημόσιας Τάξης Δένδιας.
Και μέχρις εδώ καλά.
Επειδή το θέμα
είναι μέγα («πρωτοφανές σκάνδαλο», «συγκάλυψη ενόχων», «ένοχη σιωπή υπεύθυνων και αρμόδιων», «απιστία εις βάρος της δημόσιας περιουσίας», «διαπλοκή και ομερτά εντόπιων πολιτικών, νομικών και λοιπών παραγόντων» είναι κάποιοι  από τους τίτλους και χαραχτηρισμούς που εμείς δώσαμε ενσυνείδητα στο αγώνα που κάνουμε εδώ και δυο χρόνια) και το έχουμε ξεδιπλώσει σε όλες του τις πτυχές (σκοτεινές και φανερές), γιαυτό θα θέλαμε να επισημάνομε, όσο μας το επιτρέπει ο φιλόξενος χώρος τα εξής:
α) Συμφωνούμε και σας συγχαίρουμε ότι αναλάβατε ένα πράγματι κοινωνικό έργο να «καθαρίσετε την κόπρο του Αυγεία» που είχε συσσωρευτεί στη βίλα (όπως λέτε «πορνείο», «μαχαιροβγάλτες», «βρωμιά» κλπ). Το έργο σας θεάρεστο, εάν έμενε μέχρις εκεί και ενεργούσατε διαφορετικά για τα περαιτέρω. Πλην όμως, πολύ αργήσατε  εσείς οι γείτονες 18 χρόνια από τον θάνατο της δωρήτριας (1994) και 13 μετά την δημοσίευση (1999) της Διαθήκης!!... Κανένας γείτονας, κανένας Δήμος Π. Φαλήρου (που είχε υποχρέωση) δεν ενδιαφερότανε, και μόνο μια μεγάλη γυναικεία μορφή συμπολίτισσα Ηλεία, γειτόνισσα και φίλη της οικογένειας Γιαννοπούλου-Ψυχαλίνου, η αείμνηστη Φαληριώτισσα (έφυγε συνοδευόμενη από λαοθάλασσα Φαληριωτών στην κηδεία της προ μηνός) Κική Λαδέα με ελάχιστες φίλες της ενδιαφέρθηκε. Και από την Κική Λαδέα, πριν δυο χρόνια μάθαμε και μείς που είμαστε μακριά και δράσαμε αστραπιαία εκ καθήκοντος. Όχι τώρα, και να μας εγκαλείτε  για «ξαφνικό» ενδιαφέρον !...
β) Αλήθεια, εσείς που από την επιστολή σας φαίνεστε συγκροτημένοι πολίτες, φροντίσατε να μάθετε τι γράφει η Διαθήκη και ποια είναι η επιθυμία της εκλιπούσας δωρήτριας; Διαβάστε λοιπόν μόνο μια φράση από τη σοφή και προνοϊτική Διαθήκη :«… στο Γενικόν Νοσοκομείον Πύργου, …επιθυμώ να περιέλθει η εξ ακινήτων περιουσία μου η οποία να εκποιηθεί χωρίς τις διατυπώσεις του πλειστηριασμού…. Και από το προϊόν της εκποιήσεως είτε να κατασκευασθεί πτέρυγα στο Νοσοκομείον είτε να προβούν στην προμήθεια οιουδήποτε αναγκαίου μηχανήματος για την λειτουργία του Νοσοκομείου, ανάλογη με τις ανάγκες του…κλπ». Όχι μόνον σοφή αλλά προφητική. Διέβλεψε η διαθέτις, ότι μπορεί να μη χρειάζεται πτέρυγα (έγινε το νέο Νοσοκομείο), διέβλεψε ότι χρειάζεται μηχανήματα (αυτές τις μέρες δεν έχει αξονικό Τομογράφο το Νοσοκομείο), διέβλεψε για άλλες ανάγκες (τα τελευταία χρόνια το Νοσοκομείο μας δεν έχει τα στοιχειώδη π.χ. γάζες, ουροσυλλέκτες, υποσέντονα κλπ που καθημερινά βλέπουν το φως της δημοσιότητας).
Απα
ντήστε τώρα κύριοι καταληψίες. Σέβεστε ή δεν σέβεστε την επιθυμία της δωρήτριας; Αναγνωρίζετε ή δεν αναγνωρίζετε ότι προέχουν οι αδήριτες ανάγκες των χειμαζόμενων Ηλείων συμπολιτών μας από  τα «κοινωνικά μαθήματα ξένων γλωσσών» ή «τη φύλαξη νηπίων εργαζόμενων γυναικών» που είπε σε τοπικό Ραδιοσταθμό εκπρόσωπό σας; Απλές οι ερωτήσεις μας και περιμένουμε εξ ίσου απλές τις απαντήσεις σας.
γ) Και για να τελειώνουμε (πολλά θα είχαμε να πούμε, αλλά ο περιορισμός του «Τύπου» είναι λοιδωρός, κατά παράφραση του Αισώπειου μύθου). Αφού πράγματι καθαρίσατε μια εστία αισθητικής ρύπανσης, πραγματικής μόλυνσης και ασυδοσίας και αυτό σας τιμά, ελάτε να συμπαραταχτείτε μαζί μας,  πρώτον στον αέναο και δυναμικό αγώνα που κάνουμε για να παταχτούν οι πρωταγωνιστές του σκανδάλου, της διαφθοράς και της ντόπιας «ρεμούλας» με προφανή σκοπό να σφετεριστούν την περιουσία του Νοσοκομείου, και δεύτερον και σπουδαιότερο, βοηθείστε να γίνει σεβαστή η επιθυμία της μεγάλης ευεργέτιδας του τόπου μας, να αποδοθούν τα χρήματα αυτής της μεγάλης περιουσίας σε αυτούς που τους ανήκουν, δηλ. στους Ηλείους ασθενείς και ανήμπορους.
Και βεβαίως δεν ζητάμε από σας να μπείτε στην διαδικασία που εμείς ξεκινήσαμε ή θα προβούμε (προσφυγή στις δικαστικές, διοικητικές και ελεγκτικές αρχές της Πολιτείας), αλλά να παραδώσετε το ταχύτερο δυνατό τη «βίλα Ψυχαλίνου»(με το πράγματι σημαντικό έργο «κάθαρσης» που κάνατε) στο Νοσοκομείο Πύργου και τους πολίτες που ανήκει και θα σας χρεωστούμε χάριτες. Αυτό συνάδει και με τις γενικές αρχές που με τόση πίστη και ευκρίνεια λέτε στην επιστολή σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: