p

Το δάσος της Φολόης, η Δίβρη, η Ανδρίτσαινα,το Αντρώνι, η Αγία Αννα,του Λάλα, το Γούμερο ,η Φιγαλεία, η Πηνεία, η Μίνθη και ο Ερύμανθος δεν είναι απλοί τουριστικοί προορισμοί..... Είναι μικρές πατρίδες!!!Η ορεινή Ηλεία είναι μια από τις περιοχές που ο τουρισμός δεν έχει αλλοιώσει. Η ζωή συνεχίζεται σε ορισμένες περιοχές της όπως πριν από 50 χρόνια

Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Ευρύ πρόγραμμα επεμβάσεων στην Αρχαία Ολυμπία


Αλλάζει η εικόνα στο παγκόσμιο σύμβολο πολιτιστικής κληρονομιάς της Αρχαίας Ολυμπίας, μετά τη γνωμοδότηση που έλαβε ομόφωνα την Τρίτη το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) για ανασκαφές στην περιοχή. Ετσι, διπλασιάζεται σχεδόν το Αρχαίο Γυμνάσιο της Ολυμπίας και αναδεικνύεται το Ιερό της Δήμητρας Χαμύνης, της ιέρειας που είχε το προνόμιο να είναι η μοναδική γυναίκα που παρακολουθούσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες κατά την αρχαιότητα.

Οι ανασκαφές έχουν τρία σκέλη και αφορούν: Αποκάλυψη και ανάδειξη του Γυμνασίου. Χωροθέτηση νέας εισόδου και εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης του κοινού. Στερέωση του αναλημματικού τοίχου των Θησαυρών. Και, τέλος, τη στερέωση των πρανών της ανασκαφής στο Ιερό της Δήμητρας Χαμύνης και ανάδειξη του μνημείου.


«Οι τρεις αυτές προτάσεις μόνο καλό θα κάνουν στον χώρο και στην προσλαμβάνουσα εικόνα των επισκεπτών για αυτόν» τόνισε, μεταξύ άλλων, η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Το Αρχαίο Γυμνάσιο αποτελεί μνημείο μεγάλης αρχαιολογικής αξίας και η αποκάλυψή του είναι παλιό όνειρο για τους αρχαιολόγους. Σήμερα, ο επισκέπτης δεν έχει τη δυνατότητα να δει ολόκληρο το μνημείο, καθώς η δυτική πλευρά του έχει παρασυρθεί από τον ποταμό Κλαδέο.

Το Αρχαίο Γυμνάσιο της Ολυμπίας τοποθετείται στο ίδιο κτιριακό συγκρότημα με την Παλαίστρα, που σύμφωνα με τους ιστορικούς αποτελούσε χώρο προπόνησης των αθλητών.Το κτίριο που σώζεται σήμερα, χρονολογείται τον 2ο αιώνα π.Χ. ενώ οι δοκιμαστικές τομές αποκάλυψαν, μεταξύ άλλων, τη βόρεια απόληξη της ανατολικής στοάς, η οποία είναι ορατή σε μήκος 77 – 78 μέτρων. Με την ανασκαφή που θα συνεχιστεί, υπολογίζεται ότι θα αποκαλυφθούν πενήντα με εβδομήντα επιπλέον μέτρα του Γυμνασίου.

Παράλληλα, μετατοπίζεται η σημερινή είσοδος του αρχαιολογικού χώρου ανατολικότερα, η οποία ωστόσο θα μείνει ενεργή κατά τη διάρκεια του έργου. Σύμφωνα με τη διευθύντρια Προϊστορικών-Κλασικών Αρχαιοτήτων Νικολέτα Βαλάκου, «η ανασκαφή θα είναι ορατή στους επισκέπτες και θα διενεργείται πολλούς μήνες μέσα στον χρόνο, όσο το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες».

Το Ιερό της Δήμητρας Χαμύνης αποκαλύφθηκε το 2006 κατά τη διάρκεια εργασιών κατά μήκος του δρόμου της Αρχαίας Ολυμπίας. Η αποκάλυψή του στον περιφερειακό δρόμο απέκοβε μέχρι σήμερα τον αρχαιολογικό χώρο από το Μουσείο της αρχαίας Ολυμπίας. Οι ανασκαφές, που θα ξεκινήσουν άμεσα, θα επιφέρουν αλλαγές στη διαδρομή των επισκεπτών.

Εκεί αποφασίστηκε να δημιουργηθεί δρόμος ήπιας κυκλοφορίας για πεζούς και ποδηλάτες. Το Ιερό της Δήμητρας Χαμύνης χρονολογείται στις αρχές του 5ου αι. π.Χ. Πρόκειται για χθόνια θεότητα και το όνομά της σημαίνει «καθιστή στο χώμα». Μέρος της λατρείας της θεάς αποτελούσαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, γι” αυτό και η ιέρεια ήταν η μόνη γυναίκα που παρακολουθούσε τα αγωνίσματα.

Το τρίτο σκέλος του προγράμματος αφορά τη στερέωση του αναλημματικού τοίχου των Θησαυρών της Ολυμπίας. Πρόκειται για μικρά οικοδομήματα ναών τα οποία αφιέρωναν στο Ιερό του Δία διάφορες ελληνικές πόλεις. Ο τοίχος κτίστηκε πίσω από τους Θησαυρούς, στους νότιους πρόποδες του Κρονίου Λόφου. Το μνημείο παρουσιάζει σήμερα παραμορφώσεις, που πρέπει να αποκατασταθούν.

Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2015 και θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ με περίπου 1,5 εκατ. ευρώ.

v.tzevelekou@efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: