p

Το δάσος της Φολόης, η Δίβρη, η Ανδρίτσαινα,το Αντρώνι, η Αγία Αννα,του Λάλα, το Γούμερο ,η Φιγαλεία, η Πηνεία, η Μίνθη και ο Ερύμανθος δεν είναι απλοί τουριστικοί προορισμοί..... Είναι μικρές πατρίδες!!!Η ορεινή Ηλεία είναι μια από τις περιοχές που ο τουρισμός δεν έχει αλλοιώσει. Η ζωή συνεχίζεται σε ορισμένες περιοχές της όπως πριν από 50 χρόνια

Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΠΕΛΗ ( ΦΟΛΟΗ)


Το θεσπέσιο δρυοδάσος της κάπελης αποτέλεσε και φέτος τον κύριο πόλο έλξης για χιλιάδες εκδρομείς από την  Ηλεία  και από την Αχαΐα που θέλησαν να γιορτάσουν την πρωτομαγιά στην φύση. 



Από νωρίς το πρωί της Τρίτης , πλήθος κόσμου κατευθύνθηκε  στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του πικ-νικ στα όρια της τοπικής κοινότητας της Αγίας Τριάδας αλλά και στην διασταύρωση  προς το χωριό  Κούμανι, όπου πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία –παρά τον «διασπασμένο» φετινό  εορτασμό- οι εκδηλώσεις για την πρωτομαγιά.      

Στην Αγιά Τριάδα οι εκδηλώσεις «άνοιξαν» με το καλωσόρισμα που απεύθυνε προς τους παρευρισκομένους ο αντιδήμαρχος Γιάννης Πανούτσος ο οποίος αναφέρθηκε «στην προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από χρόνια επί λειτουργίας του καποδιστριακού δήμου Λασιώνας και  μετά απο πρωτοβουλία των δημάρχων Κλεάνθη Παπαδόπουλου και Βασίλη Παπαντώνη.» Συνεχίζοντας ο κ Πανούτσος τόνισε ότι «ο εορτασμός της πρωτομαγιάς στην κάπελη, έγινε θεσμός και  πραγματοποιείτε πια από τον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας.» Τέλος ο κ Πανούτσος αφού αναφέρθηκε και στον «ταξικό χαρακτήρα της πρωτομαγιάς και στους κοινωνικούς αγώνες που πρέπει να δωθούν ώστε να αποτραπούν επερχόμενα σκληρότερα μέτρα λιτότητας για τους εργαζομένους»  ευχαρίστησε «τα χορευτικά από το Κακοτάρι και απο την Πάτρα και  όσους συνέβαλαν για το στήσιμο των φετινών εκδηλώσεων.»

   Χαιρετίζοντας την εκδήλωση εκ μέρους του Δ.Σ.  ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιος Κοτζιάς αφού ευχαρίστησε για την παρουσία των παρευρισκομένων, μιλώντας για το διαχρονικό νόημα της Παγκόσμιας Ημέρας της Πρωτομαγιάς τόνισε μεταξύ άλλων:
«Η πρωτομαγιά έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως γιορτή των εργαζομένων και ημέρα διεκδίκησης και εργατικών αγώνων. Ήταν την 1η Μάη του 1886 που η Αμερικανική Ομοσπονδία Εργατών κύρηττε πανεργατική απεργία στο Σικάγο με
σύνθημα: «Οκτώ ώρες δουλεία, οκτώ ώρες ανάπαυση και μόρφωση, οκτώ ώρες ύπνος». Εκείνη η απεργία των τριακοσίων πενήντα χιλιάδων εργαζομένων ακολουθήθηκε από πολυήμερες κινητοποιήσεις και συγκρούσεις στις οποίες βρήκαν τον θάνατο επτά αστυνομικοί και έξι εργάτες. Έτσι η πρωτομαγιά από τότε δεν είναι μόνο ημέρα γιορτής των λουλουδιών αλλά και παγκόσμια γιορτή των εργαζομένων».

Αναφερθείς στην σημερινή οικονομική κρίση ο δήμαρχος τόνισε:
«Η φετινή πρωτομαγιά βρίσκει την πατρίδα μας σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τους εργαζόμενους αλλά και το σύνολο του λαού. Βιώνουμε μια οικονομική κρίση που έχει επιπτώσεις σε όλες τις  τάξεις του λαού, με απώλεια αρκετών κεκτημένων, για τα οποία έγιναν αγώνες δεκαετιών .
Ο λαός μας έχει αποδείξει πως ενωμένοι, με πίστη αλλά και αγωνιστικότητα, θα ξεπεράσει με επιτυχία τη δύσκολη αυτή περίοδο. Και όπως λέει ο ποιητής Κώστας Βάρναλης, από την κρίση
« δεν θα βγούμε ένας – ένας
Όλοι μαζί και μοναχός κανένας».»
            Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Αποστόλης Κατσιφάρας , ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος  Αγγελόπουλος,  αντιδήμαρχοι και  δημοτικοί σύμβουλοι  του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας,  καθώς και πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων από την ευρύτερη περιοχή.



Δεν υπάρχουν σχόλια: