p

Το δάσος της Φολόης, η Δίβρη, η Ανδρίτσαινα,το Αντρώνι, η Αγία Αννα,του Λάλα, το Γούμερο ,η Φιγαλεία, η Πηνεία, η Μίνθη και ο Ερύμανθος δεν είναι απλοί τουριστικοί προορισμοί..... Είναι μικρές πατρίδες!!!Η ορεινή Ηλεία είναι μια από τις περιοχές που ο τουρισμός δεν έχει αλλοιώσει. Η ζωή συνεχίζεται σε ορισμένες περιοχές της όπως πριν από 50 χρόνια

Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Το φράγμα του Πηνειού στην Ηλεία (παλιές φωτογραφίες)


ΦΩΤΟ:Θεοφάνης Σταυρακάρας


Οι τεχνητές λίμνες αρχικά ηταν  άχαρα έργα, πληγές στη Γη, αναγκαία όμως για την άρδευση και την ηλεκτρική ενέργεια, που μεταμορφώθηκαν, με την πλήρωσή τους από νερό, σε πόλους έλξης των τουριστών, προσφέροντας το διαφορετικό στις εκδρομικές και περιβαλλοντικές αναζητήσεις.







Μια τέτοια τεχνητή λίμνη εχει δημιουργηθεί στο γνωστό μας φραγμα του Πηνειού,
που είναι από τα μεγαλύτερα φράγματα της Ευρώπης με ύψος 50 μέτρα και μήκος 2.175 μέτρα, βρίσκεται πάνω από την Αρχαία Ήλιδα, 20χλμ. περίπου από την ακτή κοντά στο χωριό Κέντρο.



Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά εγγειοβελτιωτικά έργα του Νομού Ηλείας.

Το νερό χρησιμοποιείται για την άρδευση των πεδινών εκτάσεων κατά μήκος του άξονα Λάππα-Αμαλιάδα-Καρδαμά,

ενώ έχει εκπονηθεί ειδική περιβαλλοντική μελέτη με στόχο την αξιοποίηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της περιοχής, που περιβάλλει τη λίμνη του φράγματος Πηνειού.


Ήδη έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός και η μελέτη για την κατασκευή του Διυλιστηρίου στο Φράγμα Πηνειού.
Εχει εξασφαλιστεί η πίστωση και αναμένεται η δημοπράτηση του μεγάλου αυτού έργου, που θα δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα υδροδότησης που αντιμετωπίζει η Αμαλιάδα αλλά και οι υπόλοιποι δήμου του Κάμπου και της Πηνείας. 
ΦΩΤΟ:Θεοφάνης Σταυρακάρας





.Οι εργασίες για την κατασκευή του φράγματος άρχισαν τον Σεπτέμβριο του 1961 και περατώθηκαν το 1968.


Η προμελέτη του έργου αναλήφθηκε και πραγματοποιήθηκε από την Αμερικανική Τεχνική Εταιρεία Krappen Tippet Abbet.

Σ’ αυτή στηρίχθηκαν οι οριστικές μελέτες της Κοινοπραξίας τεσσάρων Εταιρειών:

ΦΩΤΟ:Θεοφάνης Σταυρακάρας




1. WESTERN CONSTRUCTIVE CORPORATION.


2. Ε.Δ.Ο.Κ. Α.Ε. - Ε.Τ.Ε.Ρ. Α.Ε.


3. ΔΟΜΙΚΗ Α.Ε.


4. ΟΔΩΝ ΚΑΙ ΟΔΟΣΤΡΩΜΑΤΩΝ Α.Ε.




Τις υδραυλικές μελέτες η κοινοπραξία ανέθεσε στον Καθηγητή Press του Βερολίνου, τις δε μελέτες διατομής και ευσταθείας του φράγματος ανατέθηκαν στον Καθηγητή Preth του Ντάρμσταν. 
ΦΩΤΟ:Θεοφάνης Σταυρακάρας



Η Ελληνική κυβέρνηση μετά από διεθνή διαγωνισμό επέλεξε ως τεχνικό σύμβουλο του Υπουργείου Δημοσίων Έργων την εταιρεία Electro Watt για τον έλεγχο του συνόλου των μελετών του φράγματος και την επίβλεψη της εκτελέσεως του έργου.

ΦΩΤΟ:Θεοφάνης Σταυρακάρας

Εμβαδόν λεκάνης: 723.000 τετραγωνικά μέτρα.


Ωφέλιμη χωρητικότητα: 366.000.000 κυβικά μέτρα νερού.


Μέγιστο ύψος: 50 μέτρα με πλάτος στέψεως 10 μέτρα.


Χωρητικότητα: Η επιφάνεια της Λίμνης ανέρχεται σε 22.000 τετραγωνικά μέτρα και περιέχει 420.000.000 κυβικά μέτρα νερό, αλλά στο ύψος 50 μετρ. έχει χωρητικότητα 355.000.000 κυβικά μέτρα.


Κατανάλωση: 220.000.000 κυβικά μέτρα νερού και 135.000.000 κυβικά μέτρα παραμένουν στην λίμνη. Κατά τους θερινούς μήνες η στάθμη κατέρχεται στα 10- 13 μέτρα.

Έλεγχος και ασφάλεια όλου του έργου προβλέπεται και επιτυγχάνεται με διάφορα ηλεκτρονικά όργανα. Όλη δε η ευθύνη για την ροή των υδάτων και των σχετικών ελέγχων ανήκει στην αρμοδιότητα της 1ης Δ.Ε.Κ.Ε. Πατρών.



Τροφοδότες της τεχνητής λίμνης του Πηνειού, είναι ο Πηνειός ποταμός, ή Καλφαίϊκο, και ο Πηνειακός Λάδωνας ή Λαγαναίϊκο. Αμφότεροι πηγάζουν από το όρος Ερύμανθος (Ωλονός) και από την Ακρώρεια του Ερυμάνθου. Επίσης μεγάλοι τροφοδότες του ταμιευτήρα θεωρούνται και οι βροχοπτώσεις που είναι αυξημένες στην περιοχή σε μεγάλο βαθμό κατά την χειμερινή περίοδο, ακόμη και τα χιόνια που και αυτά μέσω των ποταμών καταλήγουν στον ταμιευτήρα του Πηνειού.
ΦΩΤΟ: ΣΙΑ ΧΑΛΚΙΑ 


 Ο ορεινός όγκος του νομού Ηλείας παραμένει ανεξερεύνητος.
 Καταπράσινος, σμιλεμένος από εξαίρετα φαράγγια, πλουτίζει ακόμα περισσότερο τη συλλογή ενδιαφερόντων παράλληλα με τη λίμνη του Πηνειού, που με τα χρόνια εξελίχθηκε σε χώρο αναψυχής αθλητών, ποδηλατών, περιπατητών.
 Το δημοτικό αναψυκτήριο-εστιατόριο,  στο ωραιότερο σημείο, λειτουργεί όλο το χρόνο.
ΦΩΤΟ: Γιάννης Θεοδωροπουλος

 Ενδέχεται η δημιουργία τουριστικών καταλυμάτων και λοιπών χώρων αναψυχής,
η δημιουργία εγκαταστάσεων ναυταθλητισμού που θα επιτρέπουν την άθληση και διαμονή ενός αριθμού αθλητών με τον ανάλογο εξοπλισμό τους και 
ενίσχυση της χλωρίδας (δενδροφύτευση) και της πανίδας (εμπλουτισμό της περιοχής με είδη πτηνών, απαγόρευση κυνηγίου κλπ), του βιοτόπου της περιοχής.
Παράλληλα έχουν γίνει μετρήσεις παραμέτρων του νερού της λίμνης από τις οποίες αποδείχτηκε πως η ποιότητα του νερού της λίμνης είναι εξαιρετικά καλή. Οπότε είναι πιθανή η αξιοποίηση της λίμνης για την ύδρευση των κατοίκων του Δήμου Αμαλιάδας.

Ευχαριστούμε τον κύριο Θεοφάνη Σταυρακάρα  απο την Καβάλα για την ευγενική παραχώρηση των εξαίρετων φωτογραφιών απο την κατασκευή του φράγματος    
ΠΗΓΕΣ: antroni.gr
               amaliada.gr
               vouliagmenihleias-gr6.webnode.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: