p

Το δάσος της Φολόης, η Δίβρη, η Ανδρίτσαινα,το Αντρώνι, η Αγία Αννα,του Λάλα, το Γούμερο ,η Φιγαλεία, η Πηνεία, η Μίνθη και ο Ερύμανθος δεν είναι απλοί τουριστικοί προορισμοί..... Είναι μικρές πατρίδες!!!Η ορεινή Ηλεία είναι μια από τις περιοχές που ο τουρισμός δεν έχει αλλοιώσει. Η ζωή συνεχίζεται σε ορισμένες περιοχές της όπως πριν από 50 χρόνια

Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΔΕΝΔΡΩΝ ΔΡΥΣ ΣΤΟ ΔΡΥΟΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΦΟΛΟΗΣ

 

ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΚΆΛΥΨΗ απο το συλλογο προστασιας της φυσης και πολιτιστικης κληρονομιας Ερυμανθου-Φολοης ο  «Ωλονός»













Κλιμάκιο από μέλη του συλλόγου «Ωλονός», σε καθιερωμένη επίσκεψή στο δρυοδάσος της Κάπελης, εντόπισε μια τεράστια οικολογική καταστροφή που διαπράττεται καθημερινώς, από την μαφία των παράνομων ξυλοκόπων και ξυλεμπόρων στο δρυοδάσος, το οποίο τονίζουμε ότι ανήκει στο δίκτυο Natura και παρά ταύτα, από ότι διαφαίνεται, δεν του παρέχεται καμία μορφή προστασίας. Οι παράνομοι υλοτόμοι, επιστρατεύοντας την νοσηρή τεχνογνωσία τους, καταστρέφουν δένδρα δρυς με την μέθοδο του «αργού θανάτου», με απώτερο σκοπό να τα ξηράνουν, να τα υλοτομήσουν, να τα μεταφέρουν και να τα εμπορευθούν ως νόμιμα προϊόντα, εφόσον είναι ξερά.
Ο σύλλογος μας, εντόπισε δεκάδες δένδρα δρυς, στα οποία δυστυχώς έχουν γίνει διάφορες παρεμβάσεις με σκοπό να ξηρανθούν. Καταγράψαμε, με τον φακό μας, αρκετές τεχνικές, με τις οποίες οι παράνομοι ξυλοκόποι χρησιμοποιούν για ν’ αποτελειώνουν τα υγιή δένδρα. Μερικές από τις τεχνικές που αντικρίσαμε είναι:
Το χαράκωμα του κορμού και η απομάκρυνση μέρους του φλοιού του δένδρου. Τρύπημα του κορμού και εμφύτευμα εντός αυτού μεταλλικού σύρματος. Δέσιμο του κορμού με σύρμα, ώστε να στραγγαλίσουν την φλύδα. Χαράκωμα με αλυσοπρίονο για να έλθει στην επιφάνεια το εσωτερικό του κορμού με αποτέλεσμα ν’ αλλοιωθεί από διάφορα ζωύφια και στην συνέχεια εκεί που δημιουργείται εσοχή, τοποθετούν διάφορα εύφλεκτα υλικά και το καίνε.
Εντοπίσαμε επίσης φιαλίδια με υγρά μπαταρίας και ισχυρά ζιζανιοκτόνα φάρμακα, εφαρμοσμένα σε τομές επί των κορμών με σκοπό να ξεραθούν με «αργό θάνατο» όπως προαναφέραμε.
Τέλος, βρήκαμε σε εσοχές (κουφάλες) δένδρων ίχνη πρόσφατου εμπρησμού, με την βοήθεια βέβαια διαφόρων εύφλεκτων υλικών.
Τα σημεία της καταστροφής βρίσκονται στην διασταύρωση του δασικού δρόμου από Πανόπουλο προς Μαραγκέϊκα και από Αμπελάκια προς εθνική οδό «111».
Ο σύλλογος «Ωλονός», δια μέσου του ηλεκτρονικού και έντυπου τύπου, καταγγέλλει την συνεχιζόμενη καταστροφή που συντελείται στο εν λόγο δάσος και ταυτόχρονα την αδιαφορία των δασικών υπηρεσιών, ως προς την πρόληψη και τον εντοπισμό των παράνομων υλοτόμων κ.λπ.
Εμείς σε μια επίσκεψη ρουτίνας εντοπίσαμε μέρος της καταστροφής. Αναρωτιόμαστε, άραγε οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες το έχουν υπ’ όψιν τους; Και αν το έχουν τι έπραξαν για αυτό;

Δεν υπάρχουν σχόλια: